Det sägs att man ska hålla sina fiender nära. Så även om du inte har några ambitioner att slå dig in på den kriminella banan är det ändå bra att hålla sig uppdaterad. För även de som saknar programmeringskunskaper kan idag bygga sitt eget utpressningsprogram. Hur då? Med en app, så klart.

På senare tid har antalet gratistjänster för att skapa egna Androidvirus vuxit, så kallade Trojan development kits. De finns tillgängliga gratis och går att hitta på olika hackarforum och via annonser i sociala nätverk, enligt uppgifter från säkerhetsföretaget Symantec.

– Appen, som har ett enkelt användargränssnitt, skiljer sig inte från andra Androidappar förutom det faktum att den skapar skadlig kod. Det enda användaren måste göra för att få fram den skadliga koden är att välja vilken skräddarsydd lösning de vill använda genom att fylla i ett formulär, säger analytikern Dinesh Venkatesan, till IDG News.

Allting kan dessutom göras med bara en smart telefon, utan att skriva en enda rad kod.

Läs ocksåNytt virus värvar Android-telefoner till jättelikt botnätverk

Antalet trojan-kit som upptäckts har ökat de senaste veckorna, visar Symantecs rapport, även om de har funnits på den svarta marknaden sedan början av året. Efter att ha laddat ner appen kan användaren välja skadlig kod från en färdig lista. Vill man att ett meddelande ska visas på den låsta skärmen på en infekterad telefon? Hur ska nyckeln som låser upp enheten se ut? Vilka ikoner och animationer ska synas? Därefter är det bara att trycka på skapa-knappen. Utöver det går det också att prenumerera på tjänsten.

– Sen är det upp till användare att själva avgöra hur den skadliga koden ska användas och hur utpressningsprogrammet ska spridas. Den olycklige som drabbas och luras att installera programmet står där med en låst enhet, tagen gisslan i väntan på lösensumma, säger Dinesh Venkatesan.

Läs ocksåSäkerhetsexperten tillbaka med it-thriller – lyssna på den hos oss

Hittills har de trojan-appar som hittats haft siktet inställt på kinesisktalande användare. Men säkerhetsexperterna ser tecken på att fler språkversioner är på väg. De primära användarna hittills är oerfarna brottslingar, men tjänsterna kan lika gärna användas av hackare med betydligt mer erfarenhet i bagaget.