Vad gör man om man är den klart ledande leverantören av mjukvara för virtualisering och märker att containerteknik som Docker tornar upp som ett hot mot virtualisering? Att envist hävda att virtualisering är det bättre alternativet i alla lägen är knappast en smart strategi.

VMware är i precis den situationen och möter containerhotet på ett smidigt sätt. Man satsar för fullt på Photon OS som är en öppen lättviktsvariant av Linux, avsedd att köras i containrar som körs i virtuella maskiner.

Läs också: Så vill VMwares Sverigechef förändra företagets image

Vad är vitsen, blir det inte tårta på tårta med både virtualisering och containrar?

Enkelt uttryckt framhäver VMware att arrangemanget ger fördelarna med både virtuella maskiner och containrar. Virtuella maskiner erbjuder en del funktionalitet som man helt enkelt inte får med enbart containrar. Exempel på sådan funktionalitet är bättre isolering mellan containrar, tack vare att de körs i olika virtuella maskiner. Det kan inte minst vara viktigt ur säkerhetssynpunkt.

Sedan finns det förstås en praktisk aspekt. Om ett företag har satsat tid och pengar på att bygga en väl fungerande infrastruktur baserad på virtuella maskiner så kan det vara vansinnigt att riva den bara för att man vill dra nytta av containerteknik.

Därför borde Photon OS som finns i version 1.0, Revision 2, vara intressant för många företag eftersom VMwares virtualiseringslösningar är mycket populära. Men Photon OS fungerar även med andra virtualiseringsplattformar än VMwares, till exempel Googles och Amazons. Och det går att använda andra containerplattformar än marknadsledande Docker, även om den senare är standardvalet. Det finns även möjligheter att välja administrationsverktyg fritt.

Läs också: Baksidan av container-trenden – nya säkerhetsproblem

Det går, föga förvånande, inte att installera Photon OS på en fysisk server.

Det speciella med Photon OS, sett ur Linuxsynpunkt, är att VMware har skalat bort många delar från Linuxkärnan som inte behövs i sammanhanget. Om man väljer att köra Photon OS med VMwares virtualiseringsplattform borde man även kunna dra nytta av att VMware haft stora möjligheter att fintrimma hela teknikstacken.

Techworlds systersajt Infoworld har testat Photon OS och omdömena är positiva, även om man tycker att administrationsverktygen skulle kunna vara enklare att använda. Men det är nog en synpunkt som gäller för många infrastrukturlösningar för mjukvara.