Öppen källkod (open source) är i dag ett etablerat sätt att utveckla och distribuera mjukvara. I många fall är det till och med det ledande. Det är till exempel svårt att etablera ett ramverk för webbutveckling som inte är öppen källkod. Och det finns exempel inom många fler områden.

Men det är bara en minoritet av alla öppna projekt som blir stora framgångar, med spridning till många användare. I många fall är det uppenbart varför framgången uteblir, men det finns också misstag vad gäller strategier som påverkar.

Läs också: Udda språkkunskaper ger högst lön för utvecklare

Här tipsar Techworlds systersajt Infoworld om hur man lyckas med öppen mjukvara.

Infoworld pekar ut Linkedin som ett föredöme. Som exempel lyfter man fram företagets verktyg Cruise Control för lastbalansering av datahantering.

Den främsta framgångsfaktorn är att man från början byggde Cruise Control med tanken att det skulle uppfylla bredare krav än Linkedins egna. Detta trots att projektet för att utveckla verktyget drevs helt internt på Linkedin, med syfte att lösa problem på det egna företaget. Det var först nyligen som man släppte det som öppen källkod.

I många öppna projekt ligger fokus helt på att lösa de problem som projektmedlemmarna har.

Rent konkret påverkade Linkedins strategi många tekniska designbeslut. Ett exempel är att Cruise Control inte knöts hårt till den mjukvara det fungerar tillsammans med, Apaches Kafka. Det gjorde att det blir enklare att göra Cruise Control generellt och utbyggbart.

Läs också: Tajt it-budget? Så här kan du köra företagets it med enbart gratisprogram

Jiangjie Qin på Linked som jobbat med Cruise Control uttrycker det så här: ”Vi insåg tidigt att andra distribuerade system kan dra nytta av den här typen av automatisering. Vi ville att Cruise Control skulle bli ett generellt ramverk.”

Han säger vidare att en satsning på att släppa så mycket öppen källkod som möjligt underlättar för Linkedin att rekrytera duktiga utvecklare.

– På många företag säger man att man bygger bra mjukvara. Det bästa sättet att bevisa det är att släppa den som öppen källkod. Om du gör det betyder det att du är stolt över mjukvaran och att den inte bara är användbar för dig själv, säger Jiangjie Qin.