Ordspråket "syna aldrig en given häst i munnen" gäller inte trojanska hästar lastade med skadlig kod, det lär mängder av småhackare bittert få erfara.

Trojanen ifråga kallas Cobian RAT och finns att ladda ned gratis från några av nätets mer ljusskygga marknadsplatser. Den innehåller allt en hobbyhackare behöver för att tjuvkika på webbkameror, stjäla lösenord eller fjärrstyra infekterade datorer.

Läs också: En halv miljon pacemakers med säkerhetshål återkallas

Men den har en extra otrevlig överraskning också, visar en rapport från säkerhetsföretaget Zscaler.

Utvecklarna bakom Cobian har nämligen byggt in en bakdörr i trojanen som gör att de när som helst kan ta kontrollen över samtliga datorer som infekterats med viruset. Plötsligt sitter den som skapat Cobian med ett jättelikt nätverk av hackade datorer, utan att ha behövt sprida viruset själv.

Läs också: Färdiga viruspaket sänker ribban för nybörjarhackare

Eller som säkerhetsexperterna på Zscaler uttrycker det:

"Det är ironiskt att operatörerna, som använder det här verktyget för att sprida skadlig kod och stjäla från slutanvändarna, i sin tur har duperats av den ursprungliga utvecklaren. [Denne] använder i stort sett en crowdsourcad modell för att bygga ett megastort botnätverk som uttnytjar operatörernas botnätverk".