Nästa stora Windows 10-uppdatering släpps den 17 oktober, meddelade Microsoft i dag under IFA-mässan i Berlin.

Den stora nyheten i Fall Creators Update är stöd för "mixed reality", en slags blandning mellan virtuell och augmenterad verklighet som Microsoft haussat under längre tid. Samma dag släpps också en rad headset med stöd för tekniken.

Det billigaste kommer från Acer och landar på 299 dollar, HP har ett för 329 dollar och Dell och Lenovo släpper ett vardera för 349 dollar. Asus kommer att följa upp med en lite mer exklusiv variant under våren.

Läs också: Microsoft gör tysk pudel: fel att tvinga användare att ladda ner Windows 10

Både prislappen och systemkraven gör att Microsofts vr-satsning sticker ut. Här krävs inga extra sensorer eller kameror, och till skillnad från HTC Vive blir du varken ruinerad eller behöver en burk med monsterprestanda för att kunna testa vr.

mr
Några av de nya headset som ska släppas den 17 oktober. Bild: Microsoft.

Andra nyheter i Fall Creators Update är att Windows Ink får stöd för att rita med styluspennor eller fingrarna direkt i pdf-dokument, och Onedrive får ett nytt läge där du kan välja att synka enstaka filer. Microsoft lovar också en rejäl uppdatering av Windows Defender för att bättre skydda datorn mot utpressarvirus och andra säkerhetsrisker, men går inte in på några exakta detaljer.

Läs också: Tummen ner för Windows 10 S

Tråkigare för vissa är kanske att mejlprogrammet Outlook Express kastar in handduken, och att klassiska MS Paint hamnar på hyllan. Det älskade ritprogrammet kommer visserligen att finnas kvar, men Microsoft kommer att lägga krutet på nya Paint 3D.