Huawei gör sitt bästa för att stjäla åskan från Apple och andra ledande mobilleverantörer. När den nya toppmodellen Mate 10 lanseras den 16 oktober så ska det handla om en riktigt snabb mobil. Och det tack vare en ny processor med inbyggd AI-funktionalitet. Det berättade Richard Yu som är ansvarig för Huaweis konsumentprodukter nyligen på IFA-mässan i Berlin, enligt Reuters.

Det är inte bara prestanda som ska vara i topp, även 50 procent längre batterilivslängd utlovas. Mobilexperter tror också att den nya modellen, och dess syskon Mate 10 Pro, ska bjuda på stora, sextums, skärmar.

Huawei kallar den nya processorn Kirin 970 för en NPU (Neural Processing Unit). Som traditionella processorer hanterar den beräkningar, men även grafik, bildhantering och signalhantering ombesörjs. Det är uppgifter som ofta har krävt separata chipp. Att fler funktioner hanteras av processorn innebär inte bara att mindre utrymme krävs, utan också att prestanda förbättras tack vare snabbare kommunikation mellan de olika funktionerna. Och Huawei är inte ensamma om sådana designbeslut.

Kirin 970 har designats av Huawei, men ska tillverkas med 10-nanometersteknik av TSMC.

Läs ocksåNu kommer minnet som också är en processor

Vad gäller inbyggd AI-funktionalitet ska den enligt Richard Yu kunna användas för att förutsäga användarens kommandon och intresseområden. Andra användningsområden är realtidsöversättning mellan språk, tolkning av röstkommandon, bildtolkning och förstärkt verklighet. Den allmänna fördelen med inbyggd AI i processorn är att behovet av långsam kommunikation med AI-tjänster i molnet minskar.

Huawei förhoppning är så klart att den nya processorn ska ge en fördel i kampen mot Samsung och Apple på mobilmarknaden. För närvarande parkerar Huawei på tredje plats efter de båda giganterna, vad gäller smartmobiler.

Läs ocksåHuawei släpper lyx-konkurrent till Raspberry Pi

Att Huawei väljer att glänta på dörren till lanseringen mer än en månad i förväg beror naturligtvis på att Apple med största säkerhet kommer att lansera Iphone 8 den 12 september. Om Huawei når ut med sina nyheter kanske intresset svalnar för den nya Iphonemodellen. Men räkna inte med det, eftersom Apple brukar vinna publicitetskrigen.