Det är ingen sensation att företag kör Linux som operativsystem på sina servrar i dag. Det är inte som förr i tiden när ett val av Linux kunde vara kontroversiellt.

För att vara allvarlig är Linux att betrakta som standard i många situationer i dag. Men vilken Linuxdistribution ska man välja?

Techworlds systersajt Network World har granskat de fem ledande distributionerna för serverbruk. Man tittar på aspekter som support, stöd för molnlösningar och virtualisering. Alla fem distributionerna har många användare, men de riktar sig till stor del mot olika målgrupper.


Ubuntu ger stabilitet

Det som främst sticker ut med Ubuntu LTS 16.04.02 är att det är en version av Ubuntu med lång garanterad support, fem år närmare bestämt. Därav LTS (long-term support) som en del av namnet. Det är attraktivt för många företag som behöver köra affärskritiska tillämpningar.

Läs också: Blanda Windows och Linux med Docker

Serverversionen av Ubuntu är populär i molnsammanhang och finns tillgänglig hos alla viktiga molnleverantörer. Stöd för Openstackplattformen är också en fördel för molnsugna. Ytterligare en fördel är administrationsverktyget Landscape, med vilket det går att hantera tiotusentals servrar. Vad gäller nackdelar märks att supporten lätt kan bli dyr om man har många servrar.

Oracle Linux bäst för Oracle-kunder

Oracle Linux 7.3 passar för företag som kör mjukvara från Oracle, till exempel den populära databasen eller något affärssystem. Det är en distribution som baseras på Red Hat Enterprise Linux, med modifieringar av bland annat Linuxkärnan, bland annat för transaktionsprestanda, säkerhet och virtualisering. Förutom att själva grundoperativt är gratis så finns det även en gratislösning för virtualisering och relativt billig support.

På den negativa sidan märks att administrationsverktygen inte är anpassade helt till Linux.

Fedora för de otåliga

Grundtanken med Fedora Server 26 är att snabbt få ut ny funktionalitet, ungefär en gång i halvåret. Fedora fungerar i mångt och mycket som en testbädd för kommande nyheter i Red Hat Enterprise Linux. Det är en distribution passar bra för tillämpningar som inte är tänkta att bli så långvariga och, naturligtvis, för dem som är intresserade av nya tekniska lösningar. En fördel är utmärkt dokumentation på webben.

Bland tänkbara nackdelar märks att man får hålla till godo med, visserligen gratis, communitybaserad support. Och att vissa kan uppleva det som jobbigt att uppgradera var sjätte månad.

Red Hat är standardvalet

Red Hat Enterprise Linux 7.4 (RHEL) är synonymt med Linux för många som jobbar med it på företag. Det är en stabil distribution och gott om kompletterande mjukvara och utmärkt support från Red Hat. Dessutom är stödet för molnplattformar och Openstack mycket bra, liksom för virtualisering. Men RHEL är en jämförelsevis dyr lösning, speciellt när man räknar in support och administrationsverktyg. Med många företag upplever att det är värt pengarna.

Läs också: 14 saker du bör veta om Linux på Windows

Suse poppis på webben

Suse Linux Enterprise Server 12 SP2 är populär bland internetoperatörer och det finns en bantad version med det smarta namnet Just Enough Operating System. Den senare passar till exempel för molnlösningar och containerbaserade applikationer. Ytterligare fördelar är stora möjligheter att skräddarsy installationer, varianter med lång supporttid och administrationsverktyg som även kan användas för andra distributioner, som Red Hats.

Bland mindre positiva saker märks att supporten kan bli kostsam för stora installationer och att administrationsverktygen är lite krångligare än vissa konkurrenters.