Desktopversionenerna av Google Drive och Photos är på väg att få yxan. Apparna för att synka filer mellan datorn och Googles molntjänst kommer under hösten att bytas ut mot nya.

Privatkunder ska flyttas över till den nya appen Google Backup and Sync som ersätter både Drive och Photos. Programmet gör precis vad det antyder: synkar filer mellan datorn och Googles molntjänst.

Läs också: Därför dumpar de Google för Microsoft

Drive File Stream är mer eller mindre samma applikation, fast för företagskunder som använder G Suite. Här finns ett större fokus på samarbetsfunktioner och det ska vara lätt att dela filer med andra anställda.

Dessutom har File Stream, vilket kanske hörs på namnet, en funktion för att "strömma" filer till datorn. Det vill säga, du ser kopior av alla dina Drive-filer på datorn, men de lagras i molnet och laddas inte ned förrän du behöver dem.

På svenska verkar de båda applikationerna få de klatschiga namnen Säkerhetskopiering och synkronisering samt Drive direktsynk. Under oktober kommer alla som använder Drive på desktop att börja få påminnelser om att byta över till någon av de nya apparna.

Läs också: Efter alla tillslagen mot torrentsajter flyr pirater till molnet

Supporten för Google Drive och Google Photos till Mac och Windows kommer att upphöra den 11 december, och tjänsterna kommer att stängas ned helt den 12 mars nästa år. Det är oklart om Android och IOS kommer att gå samma väg framöver.