Stordatorer, finns de kvar? Den frågan dyker upp med jämna mellanrum. Svaret är att, ja, stordatorerna finns kvar. Och det kommer nya, mer kraftfulla modeller från IBM med jämna mellanrum, senast Z14 som lanserades i juli.

– Stordatorerna är en bra affär för oss som tickar på, på ungefär samma nivå år från år, säger Mark Anzani, ansvarig för strategi för IBM:s stordatorer, under ett Sverigebesök nyligen.

Läs också: IBM hoppas att kryptering ska ge renässans för stordatorn

IBM särredovisar inte intäkterna från stordatorer eller vilken vinstmarginal de bidrar med. Men bara faktumet att det läggs stora resurser på att ta fram nya modeller talar för att de verkligen utgör en bra affär för IBM. Enligt källor utanför företaget brukar man lägga ner cirka en miljard dollar på utveckling av en ny stordatormodell.

ibm
IBM Z14 lanserades i juli.

Läs också: IBM hoppas att kryptering ska ge renässans för stordatorn

Det finns marknadsstatistik som understryker att det är en marknad värd att satsa på, bland annat från Bernstein Research, vars analytiker Toni Sacconaghi sa följande i en intervju på sajten Barrons’s i juni: ”Stordatorer står bara för tre procent av IBM:s omsättning och två procent av vinsten, men hela stordatorplattformen inklusive lagring, mjukvara, support och tjänster stod för nästan en fjärdedel av IBM:s omsättning förra året och 40 procent av vinsten”.

Det låter som en bra business.

Vad är det som gör stordatorerna till en bra affär för IBM? Ett starkt skäl lär vara att konkurrensen är obefintlig. Eller är den det?

Efter några påstötningar namnger Mark Anzani den enskilt största konkurrenten till företagets stordatorer:

– Alla molnleverantörer är konkurrenter till våra stordatorer. Amazon är namnet som poppar up, säger han.

Frågan för kunderna är hur de på bästa sätt kan få tillgång till stor beräkningskapacitet, via en egen stordator eller via molntjänster. Och, för att krångla till det, så är stordatorn ett alternativ för IBM självt att ordna kapacitet till företagets molntjänster. Så även om en kund väljer en molntjänst för krävande it-jobb, så är det möjligt att en stordator tillhandahåller kapaciteten

Med nya Z14 lyfter IBM speciellt fram säkerhetsfunktioner, som kryptering. Och Mark Anzani berättar utförligt om modern funktionalitet, som lämpar sig för dem som vill skapa hybridlösningar som innefattar både publika molntjänster och egen hårdvara:

– Z14 kan hantera enkla kopplingar till andra lösningar via api:er som Rest och det finns bra utvecklingsverktyg.

Vad kostar kalaset?

– Den minsta stordatorn kostar cirka 70 000 dollar om man kör Linux. Med lagring, mjukvara och annat som behövs så hamnar man på ungefär 150 000 dollar, säger Mark Anzani.

Det blir ungefär 1,4 miljoner kronor, med andra ord. Det krävs alltså en rejäl inledande investering för att dra nytta av de stora kostnadsfördelar som enligt IBM finns för storskalig it-verksamhet.

Med det i åtanke är det inte så konstigt att stordatormarknaden till stor del handlar om existerande kunder. Enligt Toni Sacconaghi på Bernstein Research kommer mellan 80 och 90 procent av IBM:s stordatorrelaterade omsättning från existerande kunder.

Vad är det för typ av kunder? Vilka kunder träffar Mark Anzani när han är på Sverigebesök?

– Det är känt att det finns stordatorkunder inom finanssektorn.

Storbanker, alltså. Men han berättar också att man har en del nya kunder i form av mindre företag.

Läs också: AMF lämnade stordatorn och sänkte avgifterna med 300 miljoner

– Företag som vet att de kommer att behöva hantera växande datavolymer och som har behov av att kunna köra nya tjänster tenderar att välja konsoliderade plattformar.

Enligt den strategin är centraliserade lösningar som stordatorer bra plattformar för tillväxt. I allmänhet ger Mark Anzani två skäl till att satsa på stordatorer:

  • Om det finns krav på tillgänglighet, funktionalitet och volymer som stordatorer kan tillhandahålla på ett bra sätt.
  • Om stordatorn kan samverka med andra komponenter som krävs på ett bra sätt.

Och så lägger han till en brasklapp, som kan tolkas både till fördel och nackdel för stordatorer:

– Är det verkligen ett problem med belastning man borde lösa eller krävs det en helt ny lösning?

Avslutningsvis berättar Mark Anzani att han har medverkat vid 26 olika lanseringar av stordatorprodukter under sin tid på IBM. Det finns naturligtvis flera skäl till att han hängt kvar, men ett sticker ut:

– Vi känner våra kunder, vi vet vad de heter.

Om du är molnanvändare så är chansen rätt liten att Amazon eller Microsoft vet vad du heter.