Google och Amazon har varit de två framträdande leverantörer som hållit flaggan allra högst för publika molntjänster. Konkurrenter som Microsoft, med flera, har i stället predikat hybridlösningar, alltså blandningar av publika och privata molntjänster, samt mer traditionella datacenter i kundernas egen regi.

Läs också: Så undviker du gömda fallgropar på din molnresa

Men nu tar Google ett steg åt hybridhållet, med en tjänst kallad Dedicated Interconnect. Den innebär att kundföretag kan utöka sina egna nätverk till Googles publika molnplattform på ett bättre sätt än tidigare. Det gör det möjligt att hantera servrar som finns i Googles moln som om de fanns i det egna nätverket. Eller man kanske ska säga att Googles servrar faktiskt finns i det egna nätverket?

Om man lämnar det filosofiska grubbleriet åt sidan så kan man konstatera att den här möjligheten har potential att underlätta för företag att skala upp kapaciteten. Ett exempel är företag i finansbranschen som har periodiska toppar och vill ha kvar data på den egna utrustningen. I det fallet ger möjligheten att snabbt skapa en hybridlösning tillgång till mer beräkningskapacitet.

Genom att använda flera 10 Gbit/s-anslutningar kan kunder båda öka överföringsprestanda och tillgänglighet. För det krävdes tidigare att man installerade dedicerade vpn-enheter (virtuella privata nätverk). Nu rekommenderar Google användning av vpn-anslutningar för maxhastigheten 3 Gbit/s per anslutning, skriver IDG News.

Läs också: Oracle gasar i molnet – anställer ytterligare 5000 personer

Med Dedicated Interconnect är baspriset för varje 10 Gbit/anslutning 1 700 dollar, cirka 13 450 kronor, per månad. Man kan prenumerera på upp till åtta anslutningar per nätverk. Google hävdar att två redundanta anslutningar ska ge 99,9 procents tillgänglighet och med fyra stycken ska det bli 99,99 procent. Det senare innebär avbrott på högst lite under en timme per år. Google planerar att erbjuda servicenivåkontrakt (sla:er) baserade på de utfästelserna.

Google planerar att avbryta betatester av Dedicated Interconnect om en månad, eller två.