Inför den nära förestående lanseringen av nästa version av Javaplattformen (Java SE 9) informerar Oracle om vad som gäller för långsiktig support för olika Javaversioner. Det visar sig att Java 9 inte är tänkt att bli särskilt långvarig, vilket nuvarande Java SE 8 är.

Oracles nyligen offentliggjorda plan för Java är att släppa en stor uppdatering varje halvår. Vart tredje år är det tänkt att komma en ny version som ska få support under längre tid än de andra, skriver Infoworld.

Läs också: Oracle släpper taget om server-Java

Kontentan av allt det här är att kommande Java SE 9 ska ses som en mindre uppdatering, som baseras på Java SE 8. Nästa nya version som ska supportas under lång tid ska komma i september nästa år. Och den nuvarande versionen Java SE 8 ska få normal support fram till september nästa år, vilket eventuell kommer att förlängas, och utökad support till mars 2025.

Och som om allt det här inte vore krångligt nog så gäller de här datumen för Oracles implementationer av Javaplattformen, alltså JDK. I det här sammanhanget är begreppen Java SE och JDK synonyma för alla som använder Oracles implementationer.

Läs också: 9 språk att hålla ögonen på

Oracle ska släppa körbara versioner (binärversioner) av nya versioner av JDK, eller egentligen av den öppna varianten OpenJDK, för 64-bitars Windows, Linux och Mac OS. För andra operativsystem får användare lov att bygga egna körbara versioner.

Oracle säger vidare att ”uppdateringar kommer att vara tillgängliga under minst tre år och kanske längre”, vad gäller nya versioner som kommer att släppas.