Bland de smarta kylskåpen, högtalarna och uppkopplade tvättmaskinerna gömde sig också utrustning som är minst lika intressant för företagen som konsumenterna. 

caterpillar t20

Caterpillar T20 – surfplatta
Sprickor i surfplattorna är nästan mer regel än undantag, de är känsliga och är kort sagt inte tänkta att tappas i golvet. Således är de inte särskilt lämpliga att ha på en byggarbetsplats eller i en butik. Men det finns mer tåliga alternativ, som Caterpillars platta T20 från Bullitt group.

Läs också: Nu ska dumma bilar bli smarta med hjälp av Raspberry Pi

Den är framtagen för att klara av ett fall från 1,8 meter, överleva ett dopp på en meters djup i 30 minuter. Plattan är utrustad med Windows 10, kan kopplas upp mot wifi, via bluetooth, 4g-, 3g- och 2g-nätverk. För denna robusta pryl får köparen betala drygt 6 000 kronor. 

da vinci 3d

Da Vinci 3d-färgskrivare
Dyrt och färglöst, två nackdelar med de 3d-skrivare som finns på marknaden. Även om de är användbara för att skriva ut enstaka modeller och prototyper. Med Di Vinci-skrivaren från XYZ printing kan det ändras.

Precis som andra 3d-skrivare bygger de modellerna ett lager i taget, i en och samma färg. Men skillnaden här är att de byggt in bläckpatroner som färgar varje lager. Resultatet blir en modell som är mer färgrik med mjuka blandningar. Den kan skriva ut objekt upp till 200x200x150 millimeter och priset i detaljhandeln blir omkring 34 000 kronor. 

power ray

Power ray undervattensdrönare
Vi är vana att se drönarna flyga runt bland hustaken. Men det finns även de som kan dyka ner under havets yta. Power ray kan ta sig ner till djup på 30 meter och stanna där i upp till fyra timmar. Betydligt längre än dykare kan hålla sig på det djupet utan att behöva stanna för tryckutjämning på vägen upp. För att filma omgivningarna har de byggt in kraftiga strålkastare och en 4K-kamera. Videoklippen sparas på ett SD-kort eller streamas via wifi till en basstation vid ytan. Med i paketet som kostar ungefär 21 000 kronor följer en trådlös kontroll samt vr-headset från Zeiss on plus.

Inovoxia roadie gps
Här är en minnessticka som mer är tänkt att hålla koll på föremål och familjemedlemmar än data. Roadie ser nämligen ut som ett stort usb-minne, men låt er inte förvirras. Gps-spåraren använder ett lågenerginätverk och har ett batteri som håller i upp till åtta månader. Inovoxia har även tagit fram en mer kraftfull gps som är mer inriktad på att spåra fartygscontainer under längre tid. Men den går att använda på fordon och inom industrin. Spåraren kommer i slutet av året och kommer kosta 950 kronor inklusive en treårs prenumeration för nätverket. 

kirin 970

Huawei Kirin 970 ai-chipp
Huawei valde prylmässan för att lansera ett nytt chipp, särskilt framtaget för neurala nätverk som en dag ska byggas in i företagets smarta telefoner. Kirin 970 har processor, gränssnitt och en enhet för neurala processer, särskilt framtagna för att kunna utföra de mest grundläggande beräkningarna inom dagens teknik för artificiell intelligens. Det betyder alltså att företag kan utrusta sina anställda med bildigenkänning för att identifiera produkter, diagnoser att använda på fältet.

Läs också: Kinesisk elektronikjätte sägs vara på väg att återuppliva Palm Pilot

amazon alexa

Utvecklarkit för Amazon Alexa
Att Amazons smarta högtalare verkligen är något för företagen är det kanske inte många som tror. Däremot kan röstgränssnittet Alexa vara det. Däremot saknas rätt hårdvara. För att det ska bli lättare att bygga den har Amazon inlett samarbeten med företag som Sugr, Doss Audio, Conexant och Cirrus logic för att erbjuda just utvecklarkit för hårdvara.