Sårbarheter i Bluetooth ger hackare möjlighet att ta kontroll över din telefon utan att du märker något – bara den har Bluetooth på slagen. Detta enligt en ny rapport från säkerhetsföretaget Armis.

De totalt åtta buggarna har fått samlingsnamnet Blueborne och upptäcktes i våras. De drabbar alla de stora operativsystemen i varierande utsträckning – totalt beräknas över 5,3 miljarder enheter vara sårbara. Men eftersom teknikföretagen haft gott om tid på sig finns det säkerhetsuppdateringar ute nu.

Läs också: Varning för nytt Facebook-virus – som är ännu värre än det förra

Microsoft har släppt uppdateringar till alla stödda Windows-versioner, Apple har säkrat alla enheter som kör IOS 9.3.5 eller senare och Google har patchar ute till Android Nougat och Marshmallow. Många Linux-enheter är också drabbade, däribland Samsungs smarta tv-apparater och smartklockan Gear S3. Hela listan över sårbara och uppdaterade operativsystem finns hos Armis.

Att säkra Android är dock, i vanlig ordning, inte helt lätt. Många kör fortfarande enheter som har äldre operativsystem än Marshmallow, och kommer förmodligen fortsätta att gå runt sårbara.

Google säger till ZDNet att samtliga versioner av Android från Kitkat 4.4.4 och uppåt kommer att säkras.

Har du en enhet som inte fått säkerhetsuppdateringen är rekommendationen att slå av Bluetooth när du inte behöver använda protokollet.

De olika operativsystemen har också olika sammansättning av buggarna, och den cocktail som landat på Android är särskilt elak.

Läs också: Utpressarvirusen blir bara smartare – och de har siktet inställt på företagen

Med hjälp av säkerhetshålen kan en hackare ta kontroll över din enhet utan att du märker någonting. Så länge Bluetooth är påslaget på en sårbar enhet kan vem som helst som befinner sig i närheten ansluta och installera virus eller andra skadeprogram på en sårbar telefon eller dator.

Armis har ritat upp ett skräckscenario där en enda infekterad telefon kan sprida infektionen vidare i en folkmassa som en sjukdom. Ett virus skulle kunna försöka ansluta till alla tillgänliga Bluetooth-enheter och föra över smittan och plötsligt skapa en pandemi av hackade telefoner.