Glöm fingeravtrycken, nya Iphone X använder ditt ansikte för att identifiera dig. Face ID, att låsa upp telefonen via kameran, är så klart inte unikt, men likväl en funktion som får nya flaggskeppet Iphone X att sticka ut.

För att göra Face ID till en praktisk funktion har det hänt en del under ytan. För att få den här sortens artificiell intelligens att fungera krävs en del krut, och Apples nya chipp, dubbat A11 Bionic, har ett par rejäla nyheter. Förutom ordentligt ökad prestanda (det sägs vara 70 procent snabbare än förra generationens Iphone-chipp) och Apples första egenproducerade grafikprocessor finns också ett dedikerat AI-chipp ombord.

Apple kallar det för telefonens "neural engine", neuralmotor, och det är den som jobbar när telefonen läser av ditt ansikte för att låsa upp mobilen. Istället för att hämta kraft från molnet, sker allt på mobilens egen hårdvara.

Läs också: Apples ansiktsigenkänning oroar integritetskämpar

Att allt sker lokalt är också viktigt i sammanhanget. Det betyder att ansiktsinläsningen fungerar offline, och att inga känsliga data behöver skickas över till Apples servrar.

Det är också upp till Neuralmotorn att bland annat tolka dina röstkommandon till Siri, känna igen ansikten och objekt i kameran och att köra appar med ar, augmenterad verklighet.

Beslutet att dedikera en del av hårdvaran åt AI ligger i tiden. Förra veckan gick Huawei ut med att deras kommande flaggskepp Mate 10 kommer att ha ett liknande upplägg. Den kinesiska jätten kallar sin nya processor Kirin 970 för en npu, neural processing unit.

Även om grafikprocessorer blivit ett signum för artificiell intelligens finns det gott om försök med specialiserade AI-chipp hos de stora teknikbolagen. Google har sin tpu som används av mänsklighetens fiende nummer ett AlphaGo och Microsoft jobbar på ett dedikerat AI-chipp till nästa generations Hololens. Men Apple och Huawei blir först ut på mobilmarknaden.

För konsumenterna kommer några glada nyheter. Bördan på huvudprocessorn minskar, vilket i sin tur bör leda till bättre batteritid. Ihop med den nya kraftfulla grafikprocessorn banar neuralmotorn också väg för en ny våg av ar-applikationer som går mil bortom Pokémon Go.

Under årets upplaga av sin utvecklarkonferens WWDC släppte Apple en verktygslåda för augmenterad verklighet, ARKit. Redan har nätet fyllts av en uppsjö av coola applikationer som drar nytta av den nya tekniken. Twitter-kontot @madewitharkit har samlat in några av de häftigaste.

På samma konferens släpptes lämpligt nog också Core ML, ett nytt ramverk för att bädda in maskininlärning och artificiell intelligens i IOS-appar.

På sikt är det nog en rätt säker gissning att Apples neuralmotor kommer att integreras i fler produkter. Inte minst för Siris skull.

Röstassistenter är något av det hetaste teknikbolagen vet, och även om Apple var bland de första på marknaden har Siri blivit omsprungen av Amazons Alexa, Google Assistant och andra konkurrenter.

Skräddarsydd hårdvara kan vara ett led i att göra Siri smartare och bättre på att höra vad du säger. Viktigt inte minst när Apple är på väg att lansera sin egen smarta högtalare Homepod som ska stjäla marknadsandelar av Echo och Home.

Det går också att ana att fler mobiltillverkare kommer att gå i samma spår som Apple och Huawei, och lägga sina AI-beräkningar direkt i din hand.