Efter Microsofts bortfall har mobilmarknaden blivit helt uppdelad mellan Android och IOS. Men nu görs åter igen ett försök att lansera Linux som ett operativsystem för mobilanvändarna som vill hålla sin data utom storföretagens räckvidd.

Bakom projektet finns ett samarbete mellan Purism, som bland annat tillverkar supersäkra Linux-datorer, och KDE som utvecklar skrivbordsmiljöer för olika Linux-distar. Tillsammans försöker de finansiera en Linux-mobil via crowdfunding.

Hittills har deras Librem 5, som kostar 599 dollar att förbeställa, dragit in en dryg femtedel av de 1,5 miljoner dollar som företagen vill ha för att starta tillverkningen. Går allt vägen ska utvecklarkit skickas ut till nästa sommar, och färdiga telefoner levereras i januari 2019.

Specifikationerna på Librem 5 anleds på ett annorlunda sett: det här är en telefon som vare sig kör Android eller IOS, konstaterar tillverkarna. Som standard körs istället PureOS, men enheten ska klara av "de flesta" Linux-distributioner.

Hårdvaran är, precis som på Purisms laptops, designad för säkerhet. Processorn och modemet är fysiskt frånskilda och det finns så kallade "kill-switches", fysiska avknappar, för att stänga ned mobilens kamera, mikrofon, wifi, bluetooth eller modem.

Annars är telefonen inte direkt något kraftpaket, men fullt kapabel. Processorn blir antingen en i.MX6 eller iMX8, telefonen har 3GB ram och 32GB internt lagringsminne som kan utökas med microsd.

Linux på mobilen är förstås ingen ny idé, och det har gått erkänt trögt för tidigare satsningar. Det senaste storskaliga försöket var Ubuntu-telefonen Meizu Pro 5 som lanserade förra året, och snabbt försvann i glömska.

Tittar man på statistik över mobila operativsystem är det nästintill omöjligt att säga hur många, eller snarare få, Linux-telefoner som finns på marknaden. Av alla telefoner som såldes under årets första kvartal körde 99,8 procent Android eller IOS. Resterande två tiondelar delades lika mellan Windows och "övriga" system, enligt analysföretaget IDC.