Efter ett stort antal turer fram och tillbaka så är den här, den nya versionen av Javaplattformen. Formellt heter den Java Platform, Standard Edition (Java SE) 9. I praktiken så är det Oracle som gör implementationen Java Platform (JDK) 9 tillgänglig.

Läs också: Pythons popularitet växer så det knakar

Och inte nog med det, även den nya versionen av servervarianten av Javaplattformen finns tillgänglig. Den heter Java Platform, Enterprise Edition (Java EE) 8.

Det kommer inga överraskningar i de här lanseringarna. Alla nyheter har stötts och blötts, som det känns i evigheter. Hur som helst, här är några av de stora nyheterna:

  • Nu modulstruktur, baserad på den satsning som kallas Project Jigsaw. Javaplattformen ska bli mer flexibel (kan göras mindre), mindre komplex, snabbare och säkrare, genom att gamla beroenden och gamla delar tas bort. Det innebär en del problem med bakåtkompatibilitet.
  • Experimenterande med smartare kompilering.
  • Tolkning av enskilda satser, utan att behöva kompilera dem.
  • Bättre hantering av Json i Java EE.

Nu återstår det att se flera saker, framför allt hur snabbt Java SE 9 börjar användas på bred front och hur stora kompatibilitetsproblem den nya versionen medför. Och, sedan Eclipse Foundation tagit över utvecklingen av Java EE, hur serverversionen kommer att utvecklas framöver.