Mozilla har varit i gång ett tag med en helrenovering av webbläsaren Firefox. Och nu kan allmänheten ta del av den, i form av en betaversion. Nyheterna är så stora att Mozilla lägger till efterledet Quantum i namnet.

Man går inte så långt som att utnyttja kvantdatorer, vilket namnet antyder, men lyckas i alla fall dra nytta av dagens moderna processorer med flera kärnor.

Läs också: Google Chrome: 7 smarta tips för den populära webbläsaren

Det här har gjorts i samband med flera förändringar av innandömet till Firefox. Ett exempel är en ny motor för att hantera CSS (språket för att hantera sidmallar). Att den är byggd med Mozillas tämligen nya språk Rust ska bidra till bättre prestanda.

Enligt Mozilla är Firefox Quantum den enda webbläsaren på marknaden som utnyttjar flera processorkärnor för att hantera CSS. Alternativet, att bara utnyttja en processkärna, innebär helt enkelt att det tar längre tid.

En annan förändring är att resurser prioriteras för den aktiva fliken som visas, vilket inte bara innebär bättre prestanda, utan även att mindre minne behövs. Enligt Mozilla behöver Firefox Quantum 30 procent mindre minne än Googles Chrome. Jämfört med tidigare versioner av Firefox ska Quantum vara dubbelt så snabb.

Läs också: Nya Angular ger snabbare webbappar

Förutom den nya arkitekturen ska även ett stort antal fixar av existerande prestandaproblem bidra till högre fart. 468 sådana problem av varierande grad har åtgärdats.

En helt färdig version av Firefox Quantum ska finnas tillgänglig 14 november.