Nu är det nog bara en tidsfråga innan Oraclebossen Larry Ellison kommer att berätta för världen att ”på Oracle har vi hållit på med AI i 20 år”. Det vore i så fall inte första gången som Oracle försöker finjustera, eller kanske till och med skriva om, historien.

Vad som är odiskutabelt är i alla fall att Oracle ger sig ut på en rejäl AI-offensiv. Det stod klart i går kväll, svensk tid. Under inledningstalet den andra dagen på företagets stora konferens Openworld i San Francisco handlade mycket om just AI.

Läs också: Oracle bryter den negativa trenden – nu växer försäljningen igen

Lösningarna i familjen Adaptive Intelligence Apps (AIA) kommer att fungera för Oracles samtliga applikationer, till exempel för affärs-, hr- och supply chain-system, i form av molntjänster eller lokalt installerade hos kunderna. Det handlar till exempel om lösningar för att automatisering och maskininlärning.

Tanken är att kunderna ska kunna utnyttja sina egna data för att ai-funktionerna. Men Oracles kanske största fördel är satsningen på tjänsten Data Cloud, vilken handlar om att göra data från tredje part, som kan vara Oracle självt eller något annat företag, tillgängliga för kunderna.

Förutom AIA presenterar Oracle också molntjänster för till exempel chattbottar och blockchainlösningar, samt för olika fristående AI-tillämpningar. Lägg till det fokus på nästa version av företagets databas, som man utlovar ska vara autonom, alltså kunna köra sig själv.

Läs också: Google har tränat en AI till att stoppa Android-virus – och det funkar

Ett exempel på en AIA-tillämpning är att presentera produktrekommendationer, skriver IDG News. Ett annat exempel är att optimera hur betalningar hanteras, ytterligare ett att utvärdera personal. För att lyckas utnyttjas statistiska metoder, neurala nätverk och andra lösningar för maskininlärning. Både öppna och proprietära algoritmer används.

Vad gäller fristående molntjänster för AI, alltså bortsett från AIA, märks tillgång till populära lösningar som Tensorflow för maskininlärning, samt integration med big data-lösningar som Hadoop och Spark.