Microsoft Edge skulle bli räddningen när användarna flydde Internet Explorer. Men succén har uteblivit, och här har vi förmodligen en anledning. Ett drygt år efter att webbläsaren fick stöd för plugin-program har det bara släppts 70 stycken, rapporterar Computerworld.

Men Microsoft själva försvarar den begränsade katalogen. Det är ett medvetet drag att gå långsamt fram skriver bolaget i ett blogginlägg.

"Vi är extremt petiga med hur tillägg kan komma att påverka din webbupplevelse och vill säkerställa att alla tillägg vi godkänner håller hög kvalitet och är pålitliga", skriver projektledaren Colleen Williams.

Läs också: Det senaste året med Windows 10 – en riktig bergochdalbana

Företaget har inte heller några planer på att ändra taktik utan kommer att fortsätta "granska varje tillägg som skickas in".

Frågan lyftes även under konferensen Microsoft Ignite förra veckan.

– 70 [tillägg] kanske inte låter som så många, jämfört med andra webbläsare, men det är faktiskt nästan alla plugin som efterfrågats, sa en annan av Edges projektledare, Patrick Kettner, vid ett framträdande.

Han har rätt i åtminstone en sak: det låter inte som särskilt många. Chrome, Firefox och även mindre spelare som Opera har snällt räknat tusentals att välja på.

Å andra sidan har Microsoft en poäng med att det finns risker med att släppa tillägg fria. Det finns gott om fall där framförallt Chrome-plugin haft dolda säkerhetsrisker, sålt information om dina surfvanor eller varför inte använt din dator för att bryta kryptovaluta. Genom att noga granska varje nytt program kan Microsoft undvika sådana fadäser.

Läs också: Google Chrome: 7 smarta tips för den populära webbläsaren

Samtidigt fortsätter Microsofts webbläsare att blöda marknadsandelar. Under september körde bara 17,7 procent av alla Windows 10-användare Edge, enligt statistikföretaget Net Applications. En siffra som sakta med säkert blivit mindre för varje månad sedan operativsystemet lanserades.

Tittar man på den totala marknadsandelen på desktop är siffran än värre. Bara drygt fem procent av alla datorer globalt kör Edge, och siffran har legat i princip stilla det senaste året.