Mozilla sträcker ut en hand till Firefox-användare på Windows XP och Vista och utökar supporten till juni 2018. Men sedan är det stopp. Det skriver bolaget på sin blogg.

Webbläsaren har fortsatt att få uppdateringar till operativsystemen, trots att Microsoft tackat av dem för länge sedan. Men från och med nästa sommar blir det inga nya patchar. Firefox rekommenderar istället användarna att byta upp sig till ett modernare operativsystem.

Läs också: Är det här siffran som får Microsoft Edge att floppa? Webbläsaren har bara 70 insticksprogram

XP och Vista har inte längre någon större användarbas, men det finns envisa personer som biter sig fast. Framförallt vid Windows XP. Enligt statistikföretaget Statcounter har de sammantaget en marknadsandel på strax under fem procent.

Konkurrenten Net Applications ger Windows XP lite högre vikt, och ser i sina undersökningar att operativsystemet kördes på knappt 5,7 procent av alla datorer i september. Bolaget redovisar inga siffror för Vista, utan klumpar in operativsystemet i övrigt-kolumnen.

När Firefox nu faller ifrån är Opera den enda större webbläsaren som fortsätter att stötta XP och Vista. Men stödet är högst begränsat, användarna får nöja sig med en äldre version av webbläsaren som bara får kritiska säkerhetsuppdateringar.