Det är tredje gången gillt på för Googles datorsatsning. Under ett event i San Francisco i går visade nätjätten upp en vass och ultratunn laptop som blåser andra Chromebooks på marknaden av banan.

Pixelbook har ordentlig prestanda för en Chromebook och jobbar med en minimal formfaktor. Datorn är bara en centimter tjock och vägar strax över kilot. Pekskärmen går att vika i 360 grader så att datorn även kan fungera som en surfplatta modell större.

Det som talar både för och emot Pixelbook är prislappen. 999 dollar i instegspris är ingenting mot konkurrenter som Macbook och Surface Book. Men där pratar vi å andra sidan datorer med ett fullskaligt operativsystem. Trots att Chrome OS blir allt bättre och att webbapplikationer blir vanligare är det rejält nedbantat jämfört med Mac OS och Windows.

Läs också: Chromebook säljer som smör hos kedjorna

Jämfört med föregångarna är Pixelbook ändå rejält mycket mer kompetent, och i mycket större utsträckning en del av Googles ekosystem. Datorn får bland annat tillgång till röststyrning via Google Assistant och hela det enorma utbudet av appar från Google Play Store. Det ger Pixelbook en klar fördel mot andra Chromebooks på marknaden.

Pixelbook

Google själva vill också gärna se laptopen som en slags hybrid av dator, surfplatta och smartphone när det kommer till funktionaliteten.

– Vi använder tonvis med appar varje dag, och vi hoppar konstant mellan telefonen, laptopen och surfplattan för att få saker gjorda, sa Pixelbooks produktchef Matt Voukun när datorn visades upp igår. Vi har arbetat hårt för att kombinera de hjälpsammaste delarna av en laptop, en surfplatta och mobiltelefonen.

Målgruppen då? Förutom rena Google-entusiaster vill Pixelbook går i samma fotspår som Macbook. Partnerföretagen värvar studenter genom att sälja billiga Chromebooks, sedan kan Google ta vid med en premiummodell som Pixelbook när de blir äldre och börjat jobba, förklarar Matt Voukun för The Verge.

– När de börjar göra sina första köp strävar de efter en fantastisk premiumdesign. De vill ha mycket högre prestanda, säger produktchefen.

– Enheter som kostar över 999 dollar står för 20 procent av markanden i dag. Det är faktiskt den snabbast växande delen av laptopmarkanden just nu, säger Matt Voukun.

Datorn har fått blandade, men mestadels positiva omdömen av presskåren som fanns på plats vid avtäckandet i San Francisco. De flesta verkar tycka att Google producerat läcker hårdvara, men många kritiserar prislappen.

Läs också: Nu ska Google få in Chromebooks på företagen – här är Chrome Enterprise

"Allvarligt talat, en Chromebook för 999 dollar är bara rimligt om man är en Google-utvecklare eller en rik entusiast", skriver CNCB:s teknikredaktör Todd Haselton i en kommentar.

ZDNet å sin sida hyllar Google för att de gjort en dator som är precis allt Apple borde ha gjort. Sajten nämner den böjbara pekskärmen, snabbladdningen och stylus-pennan som små men viktiga finesser som Macbook alltjämt saknar.

Gartners analytiker Annette Zimmermann är också positivt inställd till själva datorn, men tror inte att Pixelbook kommer att påverka marknaden nämnvärt.

– Väldigt fin hårdvara, men Chromebooks har satt väldigt litet avtryck på den europeiska marknaden. I och med att den här bara kommer att finnas tillgänglig i Storbritannien och att den är ganska dyr, så tror jag inte att den förändrar detta, säger Annette Zimmermann till Techworld.

Specifikation

Det blir ingen Pixelbook för svenska kunder, åtminstone inte i nuläget. Datorn börjar levereras till kunder i Kanada, Storbritannien och USA den sista oktober och får ett instegspris på 999 dollar. Den släpps till en början i tre konfigurationer.

Pixelbook för 999 dollar

  • Processor: Intel Core i5 Kaby Lake
  • RAM: 8GB
  • Lagring: 128GB SSD

Pixelbook för 1 199 dollar
  • Processor: Intel Core i5 Kaby Lake
  • RAM: 8GB
  • Lagring: 256GB SSD

Pixelbook för 1 649 dollar (släpps vid ett senare datum)
  • Processor: Intel Core i7 Kaby Lake
  • RAM: 16GB
  • Lagring: 512GB nvme SSD

I övrigt delar de specifikationer:
Skärm: Lcd-pekskärm på 12,3 tum, 2400x1600 (QHD), 235 ppi.
Chassi: Gjort helt i silverfärgad aliminium. Skärmen går att svänga i 360-grader.
Mått: 28,9 x 22,1 x 1 centimeter.
Batteritid: Upp till 10 timmar.
Portar: Två usb-c-laddare och 3,5-millimeters hörlursjack.

Andra finesser är snabbladdning som ger två timmar användning på femton minuters laddning. Datorn har också stöd för styluspennan Pixelbook Pen som säljs separat för 99 dollar. Dessutom behöver Pixelbook trots fullskaliga processorer inga fläktar – inte ens på i7-modellen.