Många utvecklare som vill vara riktigt hippa intresserar sig för servlösa applikationer för tillfället. Det handlar, i korthet, om att skriva funktioner som körs på en molntjänst. Inga stora applikationer eller servrar att administrera.

Hittills är det Amazon som fått mest uppmärksamhet vad gäller serverlösa applikationer, med molntjänsten Lambda. Men Microsoft ligger hack i häl med Azure Functions. Och nu tar Microsoft ett steg till, genom att meddela att det går att köra Java på den tjänsten. Javastödet finns i en betaversion.

Sedan tidigare finns det stöd för bland annat Javascript, Python, C#, F# och PHP, samt mer specialiserade alternativ som Bash och Powershell. Att även Java täcks in innebär att Azure Functions erbjuder ett väldigt brett språkstöd.

Läs ocksåServerlöst blir lätt vettlöst om du inte tänker till

Stödet för Java ska ordnas med plattformen Zulu, som bygger på OpenJDK. Den ska finnas tillgänglig för Java SE 9, alltså den senaste versionen av Javaplattformen. Frågan är hur det fungerar att använda olika bibliotek, men det borde vara givet med tanke på hur en plattform som Azure Functions fungerar. Om funktionalitet som erbjuds med ett visst bibliotek inte är relevant på en viss plattform så är det knappast något problem om det inte finns stöd för den.

Microsofts stöd för Java är långt ifrån det enda som händer vad gäller serverlösa applikationer. Förutom Amazon och Microsoft erbjuder till exempel Google och IBM molntjänster sedan tidigare. Och nu hoppar även Oracle på tåget, med Fn. Det är en lösning som inbegriper Java och Docker. Fn kan köras både i molnet och på kundernas egna servrar.

Det kan verka lite kontraintuitivt med en serverlös plattform på en egen server. Men konstigare it-lösningar än så har sett dagens ljus.

Läs också: 15 misstag som även erfarna utvecklare gör

En annan, verkligt intressant, lansering är ramverket Workflows for Fission från Platform9. Med det kan man skapa arbetsflöden för funktioner. Det låter misstänkt likt applikationer. Eller för att uttrycka det annorlunda: Det är lätt hänt att skapa en röra av en massa små funktioner, med ett verktyg som Workflows for Fission ska man kunna bringa ordning till den röran.