Nvidias chipp sitter redan i de flesta självkörande bilar som utvecklas världen över, och nu blir de ännu kraftfullare. På företagets mässa GPU Tech Conference i München visade företagets vd Jensen Huang i dag upp ett system med kodnamn Pegasus som ska ha hårdvara nog att driva helt självkörande bilar.

Pegasus är nästa dator i Drive PX-serien, de chipp som bland annat sitter i Volvos självkörande bilar som testas i Göteborg.

Nvidia har inte avslöjat några exakta prestandamått, men säger att Pegasus är tio gånger kraftfullare än Drive PX2. Det chippet beskrevs som att stoppa "150 Macbooks i bakluckan" och har en prestanda på åtta teraflops.

Läs också: Volvo, Autoliv och Nvidia i samarbete om självkörande bilar

Den här gången går Nvidia ännu längre och hävdar att Pegasus motsvarar ett mindre datacenter och ska klara av att utföra 320 triljoner beräkningar i sekunden.

– Det är en helt galen mängd beräkningar, slår Jensen Huang fast.

– Det motsvarar fyra hundra cpu:er. Tänk dig fyra hundra processorer. Det är i princip tio serverrack som vi krympt ned.

Chippet är inte större än en nummerplåt, en stor skillnad mot de flesta prototyper på självkörande bilar som har bakluckan fullpackad med teknik. Pegasus rymmer fyra processorer skräddarsydda för AI-teknik. Två av dem är senaste modellen av systemet Xavier med grafikprocessorer som bygger på Tegra-arkitektur. De två andra kommer att bestå av nästa generations Nvidia-chipp som inte visats upp ännu.

Pegasus har stöd för upp till 16 sensorer av olika slag – lidar, radar, kameror och så vidare. Den totala bandbredden ligger på "över 1 Tbps". Ändå ska chippet, till skillnad från föregångaren, inte ha någon vattenkylning utan klara sig med fläktar.

Trots prestandaökningen menar Nvidia att de samtidigt kan dra ned energiförbrukningen markant – med flera tusen watt jämfört med att stoppa bakluckan full av de datorer som krävs för självkörande bilar. Nvidia har inte släppt någon exakt siffra men säger att datorn kommer att dra runt 500 watt.

Den markanta prestandaökningen som utlovas gör att biltillverkarna kan ta ett stort steg framåt i utvecklingen. Självkörande bilar rangordnas i en femgradig skala. Från körassistans som håller farten och bilen mitt på vägen, till helt autonoma fordon som inte behöver någon mänsklig hand på ratten – eller ens en ratt för den delen.

Läs också: Nu kommer servrarna med Nvidias nya monsterpropp

Drive PX2 har hårdvaran som krävs för att nå nivå tre på skalan. Men med Pegasus lovar Nvidia att kunderna ska kunna sträva efter nivå fem – helt automatiserade bilar. Framförallt är det självkörande taxibilar som är målgruppen.

– Pegasus är världens första dator som designats för att kunna användas i robotdrivna taxibilar och hjälpa oss revolutionera framtidens transporter, säger Jensen Huang.

Samtidigt visar Nvidia upp nya utvecklarverktyg för självkörande bilar som kommer att släppas mot slutet av året.