I en tidigare artikel gick jag igenom åtta viktiga faktorer att tänka på innan ett införande av sd-wan. Vad många kanske inte har reflekterat över är hur stor betydelse internetförbindelsen har för företagets verksamhet - har ni?

Molntjänster. Allt fler organisationer konsumerar molntjänster, software as a Service (SaaS). Kanske har du inte ens tänkt på det? Använder ni Office365? Använder ni ett projektplaneringsverktyg så som Projectplace? Använder ni ett crm-system från till exempel Salesforce? Detta ställer större krav på både tillgänglighet och bandbredd på internetförbindelsen då mycket av trafiken nu går ut via internet istället för att hålla sig inom ett kontor eller datacenter.

Läs också: Expertens 8 tips för att stoppa Wannacry och andra ransomware

Mötestjänster. Vi använder allt fler tjänster för att samtala och samarbeta med både kollegor och externa parter. Att jobba hemifrån helt eller delvis är nu verkligheten för många tjänstemän. Många använder Skype för samtal och video. För att dela skärm kan tjänster såsom Webex eller Anywhereconference med flera användas. Detta innebär att en stor del av samarbetet mellan kontor och externa parter nu är beroende av tillgång till internet.

Utvecklartjänster. Många utvecklare använder nu Amazon Web Services (AWS), Azure och andra plattformar i molnet för att utveckla sina tjänster. De har flyttat dit för att det är enkelt, snabbt och att de slipper internt tjafs. Kanske har utvecklarna lagt utveckling där utan att du vet det? Kanske finns det till och med tjänster i produktion där nu? Det är lätt att glömma av att saker har flyttats till molnet, tills den dagen internetförbindelsen går ner, då blir det väldigt tydligt.

Övrigt. Internet har gått från att vara ”nice to have” till ”must have”. Förutom det som redan nämnts ovan används internet till att göra sökningar, utbilda sig och mycket mer. Hur länge klarar sig ditt företag utan internet?

Det här är en artikel från Expert Network
Betydelsen av internet ökar alltså allt mer. Många kommer att bygga sitt nästa wan exklusivt över internet eller en hybridlösning med internet och traditionella wan. Vad är viktigast att tänka på när det gäller internetförbindelser?

Tillgänglighet. Som jag nämnde ovan är internet nu ”must have” vilket innebär att tillgängligheten på internetförbindelsen måste vara tillräcklig. Tänk på att en förbindelse med 99 procents tillgänglighet ändå ger 87.6 timmar per år i möjlig nertid. Detta kanske inte låter så mycket men det innebär att operatören kan ha ett två dygns avbrott vid ett tillfälle om den sköter sig hyfsat bra under resten av året.

Ha i åtanke hur tillgängligheten mäts. Är det per månad, kvartal eller år? Hur långt får ett avbrott vara? Hur kan ni kontrollera tillgängligheten? Vad händer när avtalet inte följs? Att få en månad gratis internet är inte mycket värt om verksamheten ligger nere. Förstå vad det är ni köper.

Redundans. Det är aldrig klokt att lägga alla ägg i samma korg. Även om din förbindelse har en lovad tillgänglighet på 99.9 procent kommer det att inträffa att en kabel grävs av, att en operatör har problem med sin infrastruktur, att en ddos-attack pågår eller något annat fel som gör att din förbindelse inte är tillgänglig. Betänk följande:

  • Är det tillräckligt med 4G som redundans när den primära förbindelsen inte är tillgänglig (bandbredd och mängd data som ingår)?
  • Ska den sekundära förbindelsen köpas av samma operatör eller inte?
  • Behövs det diversitet (separat framföring)?
  • Delar den sekundära operatören någon infrastruktur med den primära?
  • Har ni tjänster som skall konsumeras utifrån?

Prestanda. Det måste finnas tillräckligt med kapacitet för att ge en bra användarupplevelse. Detta innebär ofta en viss överdimension i kapaciteten till vad som är normalbehovet. Hur presterar egentligen dina förbindelser? Ligger fördröjningen på ungefär samma nivå? Hur många av paketen kastas/tappas? Hur mycket varierar fördröjningen över tid? Fides est bona, sed custodia est melior, ”förtroende är bra, men kontroll är bättre”. ”Mjuka” fel är svåra att upptäcka och anledningen till att många företag nu överväger en sd-wan-lösning.

Läs också: Så säkrar du nätverket i en krypterad värld

Applikationer. Finns det några applikationer såsom traditionell ip-telefoni (ej Skype) som gör att ni inte kan använda internet som wan? Det finns inga garantier när det gäller paket som förmedlas över internet. Ett ip-telefonipaket kommer att behandlas på samma sätt som ett paket från en videoström med lekande katter från Youtube. Om det finns verksamhetskritiska applikationer som kräver garantier kan det innebära att det krävs ett traditionellt wan för att kunna garantera att dessa fungerar som förväntat.

Hur mycket internetkapacitet använder ni idag? Hur mycket använder ni i morgon? Har du koll på alla tjänster som ni använder över internet? Internet är numera en del av ditt wan, vare sig du visste det eller inte. Behovet av, och kraven på, din förbindelse kommer bara att öka. Se till att vara förberedd och ha en plan för den dagen problem uppstår.

Fakta

Befattning: Senior network architect
Företag: Conscia Netsafe
Linkedin: Daniel Dib
Twitter: @danieldibswe
E-post: daniel.dib@netsafe.se
Hemsida: lostintransit.se
Expertområden: Nätverksdesign och säkerhet
Certifieringar: Cisco Certified Design Expert, certifierad nätverkskonsult
Bakgrund: Kvalificerad erfarenhet från flera områden, såväl myndigheter, operatörer, kommuner och storföretagsmiljöer. Specialist på att bygga nätverk med snabb konvergens eller multicast-transport.