Om man ska tro analysföretaget IDC så kommer sex procent av alla persondatorer som säljs i världen nästa år att köra Googles operativsystem Chrome OS, främst bärbara så kallade Chromebook. Det kanske låter som en ynklig marknadsandel, men om man tänker på att det handlar om den tredje största plattformen vad gäller persondatorer så låter det bättre.

När man vidare begrundar att tvåan Mac OS bara förutspås få en marginellt större marknadsandel, med åtta procent, så framstår Chrome OS i ännu bättre dagar. Och även om Chrome OS ännu inte gått om Mac OS så har man definitivt tagit över Linux ställning som ”det tredje operativet”, skriver Computerworld.

Läs också: Pixelbook ska visa att Chromebooks inte bara är budgetdatorer

Visst, även Chrome OS är Linuxbaserat. Men det skiljer sig från de mer renodlade Linuxdistributionerna, främst genom att en webbläsare, Chrome, fungerar som användargränssnitt.

Hur går det förresten för Windows? IDC tror på en marknadsandel på 85 procent nästa år.

Hittills verkar utbildningsväsendet vara det starkaste fästet för Chrome OS i Sverige, även om rapporterna om försäljning är goda överlag. Och företagsmarknaden lockar definitivt Google.

Men passar Chrome OS-enheter, främst bärbara Chromebook, in på företagen? I vissa scenarier passar de definitivt inte, till exempel för personer som ofta saknar internetanslutning och för dem som verkligen behöver lösningar som bara fungerar i en viss applikation, som Excel på Windows.

Men annars talar säkerhet, enkel administration, enkel användning och i många fall även låga priser för Chromebook. Och här är fem skäl till.

1. Urvalet breddas
Det kan tyckas vara ett cirkelresonemang att ett ökat utbud av Chromebook skulle innebära att de blir mer populära. Men så fungerar det ofta med teknikprodukter. Vad breddningen av utbudet framför allt innebär är att det finns allt fler olika typer av Chromebook: hybrider (kombinationer av surfplatta och bärbar dator), med eller utan touchskärm, bärbara och stationära, specialmodeller för möten, och så vidare.

Att vissa Chromebook kan köra Androidappar är en fördel. Vad gäller priser ger en snabb titt på Elgigantens sajt ett spann från 2 295 till 4 990 kronor, inklusive moms, och det finns både billigare och dyrare varianter att hitta. Och om någon skulle vilja det, så finns det lösningar för att förvandla gamla Windows- och Mac-datorer till Chromebook.

2. Fler företag satsar
Ett cirkelresonemang till som känns relevant, är att fler företag satsar på Chromebook. Logiken är att det gör Chromebook till ett rimligare val även för andra företag. Frågan är väl om kritisk massa uppnåtts än. Att stora företag som Neflix är med på tåget underlättar säkert. Inte minst butikskedjor, banker och sjukvårdsföretag är intresserade.

Anledningen till framgångarna är i grund och botten att allt fler satsar på molnapplikationer och då inser att de anställda kanske inte behöver kraftfulla persondatorer, utan kan klara sig med billiga klientenheter som Chromebook.

Och den här utvecklingen lär fortsätta. Gartner förutspår till exempel att marknaden för publika molntjänster kommer att öka med 18 procent i år.

3. Bättre administration
Administrationsverktygen för Chromebookar blir allt bättre. Google självt erbjuder till exempel tjänsten Enterprise som innefattar lösningar för inloggning och uppdateringar. Tredjepartsföretag som VMware är också med i matchen.

4. Fler skolbarn innebär på sikt fler unga i yrkeslivet
Att allt fler skolbarn har Chromebook innebär på några års sikt att det kommer ut allt fler yngre medarbetare i näringslivet som är vana vid dem. Och folk brukar vilja jobba med de verktyg de är vana vid.

Läs också: Nu ska Google få in Chromebooks på företagen – här är Chrome Enterprise

5. Chrome OS har blivit det ”tredje operativet”
Under många år förutspåddes det att Linux skulle bli det tydliga tredje alternativet på marknaden för persondatorer. I slutet av seklets första decennium propagerades det till exempel för Linux som det perfekta operativet för de då populära netbookdatorerna. Men då steg Microsoft in i handlingen med Windows och tog över den marknaden.

Nu lever Linux en tynande tillvaro på persondatorer. Enligt IDC var marknadsandelen tre procent 2013, för att falla till en procent 2015, vilket är en nivå som förutspås bestå fram till åtminstone 2021. För Chrome OS förutspår IDC en marknadsandel på åtta procent 2021.

Vad ställningen som ”det tredje alternativet” verkligen innebär för Chrome OS kan man diskutera. Det borde i alla fall betyda att fler känner till Chromebook.