Teknikjättarnas strid om kvantdatorerna rasar vidare i det tysta. IBM och Google har kanske försprånget, men nu är det Intels tur att visa upp ett chipp på 17 kvantbitar som inte är större än ett mynt.

– Vi tar kvantdatorer från den akademiska sektorn in i halvledarsektorn, säger Jim Clarke som är chef över Intels kvantdatorutveckling i en intervju med Technology Review.

Utvecklingen av chippet ska ha pågått under ett och ett halvt år, och skett i samarbete med Intels nederländska forskningspartner Qutech.

Ett av de stora problemen med att utveckla kvantdatorer är att kvantbitarna är otroligt känsliga för störningar utifrån. Lösningen är i regel att kyla ned processorerna till extrema temperaturer och isolera dem från all yttre kommunikation.

Intels tidigare kvantchipp arbetar i en temperatur på bara 20 millikelvin över den absoluta nollpunkten. Eller som bolaget lite slängigt säger, ”250 gånger kallare än yttre rymden”. Men det nya kvantchippet ska vara mer värmetåligt – även om bolaget inte ger några exakta siffror.

Läs också: Kina har redan världens snabbaste dator – nu ska de ta täten på kvantdatorer också

En kvantdator på 17 qubit räcker inte till att göra några större uträkningar. Framsteget handlar snarare om att Intel lyckats serietillverka en processor, vilket kan ge fler forskare chans att lägga händerna på tekniken.

– Det här arbetet kommer att låta oss få nya insikter om kvantdatorer och kommer att definiera nästa steg i utvecklingen, säger professor Leo DiCarlo vid Qutech i ett pressmeddelande.