Windows 10 på Arm-processorer har varit en snackis länge. Och nu är det väldigt nära, enligt PC Advisor. Enligt källor är leverantörer som HP, Lenovo och Asus redo för lanseringar av enheter baserade på Qualcomms processor Snapdragon 835 under slutet av året.

Det förväntade prisläget för de nya enheterna är 400 – 700 dollar, vilket borde innebära priser i Sverige som börjar på mellan 3 500 och 4 000 kronor, exklusive moms. Det är lägre priser än man trott tidigare. Det borde innebära att det handlar om hybriddatorer, alltså kombinationer av bärbara datorer och surfplattor, eller renodlade bärbara datorer.

Vad innebär det här? Det främsta argumentet för Windowsdatorer med Armprocessorer är som vanligt längre batterilivslängd. Räkna med 50 procent längre batterilivslängd än motsvarande Intelbaserade lösningar. Det borde innebära att batteriet i en enhet kan räcka flera arbetsdagar.

Läs också: Windows 10 blir säkrare – och snyggare – med dagens uppdatering

Microsofts Pete Bernard, som är partneransvarig för vissa leverantörer, berättar att han har använt en enhet med Snapdragon 835 som han inte behöver ladda varje dag.

– Batterilivslängden är väldigt, väldigt bra. Den är faktiskt över våra förväntningar, säger Pete Bernard.

Den goda batterilivslängden beror dels på att Arm-processorer är strömsnåla, dels på att de är små. Kretskortet som används är cirka 30 procent mindre än Intelbaserade lösningar, vilket innebär utrymme för större batterier i enheterna.

Ett skäl till strömsnålheten är att det går att använda arkitekturer av typen Biglittle, alltså olika snabba, och olika energikrävande, processorkärnor för olika uppgifter. Fördelen är att strömsnåla kärnor kan hantera enkla uppgifter. Det är en nyhet för Windows 10.

Ytterligare en fördel är inbyggd hantering av mobilanslutning, vilket gör det enklare att bygga klientenheter som alltid är anslutna.

Läs ocksåHackare har hittat nya sårbarheter i … ja, du vet vad

Enligt förhandsinformation ska man kunna köra Windowsprogram precis som med Intelbaserade enheter, tack vare X86-emulering. Av erfarenheter att döma så kan emulering medföra en del problem, inte minst vad gäller prestanda. Men förhandsinformationen tyder på att de Armbaserade enheterna ska fungera bra för de flesta ”normala” applikationer.