Github ses som den största och viktigaste förvaringsplatsen för källkod i världen i dag. Dels är det där många populära öppna projekt huserar, dels används tjänsten för många mindre projekt också. Under 2017 blev antalet användare fler än 24 miljoner och antalet projekt 67 miljoner.

Så när Github presenterar en rapport om användningen av tjänsten de senaste tolv månaderna så säger det rätt mycket om vad som händer i utvecklarvärlden. Rapporten heter The State of the Octoverse 2017.

Läs också: Bott twittrar svordomar från Github

Så, vilken fråga vill man få svar på först? Så klart vilket programmeringsspråk som är mest populärt på Github.

Och det är… Javascript!

Populariteten mäts i antalet ”pull requests”, alltså vid hur många tillfällen folk har bett om att få bidra med kod till projekt (eller till ”repos” som förvaringsplatserna för kod kallas). Javascript toppar med 2,3 miljoner. Tvåa kommer Python med en miljon och trea Java med 986 000. Ruby ligger hack i häl på fjärde plats med 870 000.

Det går att hantera program skrivna med hela 337 olika programmeringsspråk på Github. Bland nyare språk utmärker sig Go på nionde plats, Typescript på elfte och Swift på trettonde.

En annan intressant uppgift är hur många gånger projekt ”forkas”, alltså att det knoppas av nya varianter av projektet. Det är det Googlebackade Tensorflow som toppar. Ett annat popularitetsmått för projekt är antalet personer som bidrar till dem, där toppar Microsofts Visual Studio Code.

Läs också: Här är programmerartabbarna som ger osäker kod

Projektet med flest antal kommentarer (reviews) är Definitelytyped. Det går ut på att skapa ”högkvalitativa” typdefinitioner för Typescript. Som en klok person sade en gång: ”Statisk typning löser problem som uppstår med statisk typning”.

Det mest diskuterade projektet är Kubernetes, alltså containerverktyget som såg dagens ljus hos Google.

Sist, men inte minst, den överlägset mest populära emojin är ”tummen upp” som använts hela 7,2 miljoner gånger. Tvåan skrapade ”bara” ihop 630 000.