Självlärande artificiell intelligens, blockkedjeteknik och sakernas internet är hajpade tekniksprång som kan omvälva samhället. Men det finns gott om fallgropar, framförallt om tekniken implementeras för snabbt.

Därför har den amerikanska cybersäkerhetsmyndigheten, US-Cert, för tredje året anlitat forskare från Carnegie Mellon-univeristet till att lista riskabla teknikområden i vår närmaste framtid. Den här gången är det teknik som rör AI som dominerar de flesta punkterna på listan.

"När tekniken fortsätter flytta bort från dåtidens pc-centrerade miljöer till en molnbaserad, ständigt uppkopplad värld blir sårbara system och nätverk exponerade på sätt vi aldrig trott skulle vara möjliga", varnar forskarna.

De tre allra mest akuta områdena att analysera vidare är, enligt forskarna bakom rapporten, intelligenta transportsystem, maskininlärning och smarta robotar. Här är hela listan över hot.

1. Blockkedjan

Tekniken som utgör grunden för kryptovalutan bitcoin har hyllats som ett av de största tekniska framstegen. Den bygger på att mellanhänderna försvinner när alla medlemmar i kedjan kan verifiera alla transaktioner. Men tekniken ställer enorma säkerhetskrav, menar forskarna. Sårbarheter i blockkedjan eller tekniken som omgärdar den, som krypteringsnycklar, skulle kunna få katastrofala konsekvenser. 

2. Intelligenta transportsystem

I tidigare upplagor av rapporten har forskarna varnat för säkerhetsriskerna i självkörande bilar. Men systemen som ligger bakom dem är också en stor risk. Så småningom kommer alla autonoma fordon och all smart teknik som trafiksignaler, sensorer och skyltar att kommunicera med varandra. Vad händer om någon hackar den plattformen – eller om den har allvarliga buggar?

3. Meshade nätverk i sakernas internet

Ett "meshat" nätverk är decentraliserat där flera av de uppkopplade enheterna ofta fungerar som noder för att samla upp eller skicka vidare data. De blir allt vanligare i takt med att internet of things växer explosionsartat. Samtidigt öppnar de upp många nya attackytor för hackare. Forskarna rekommenderar därför att branschen försöker jobbar fram nya standardsystem för att säkra och hantera sakernas internet.

Läs också: Forrester: Här är de fyra viktigaste it-trenderna företagsledningen måste ha koll på

4. Maskininlärning

Ett av de stora modeorden som går ut på att träna upp AI genom att mata mjukvaran med enorma datamängder. Tekniken används i allt från Apples nya Iphone X till Teslas självkörande bilar och när Google Photos taggar dina bilder. Men mycket kan gå fel. Den som vill skada ett företag som jobbar med maskininlärning skulle kunna mata datorn med felaktig indata för att manipulera hur AI:n reagerar ute i verkligheten.

På det sättet skulle en självkörande bil skulle till exempel kunna "luras" att inte se långtradare, eller Iphone X manipuleras till att alltid låsa upp sig för en viss person. Men forskarna poängterar att den typen av attacker än så länge bara är teoretiska risker.

5. Robotkirurgi

I dag finns gott om robotstyrda hjälpmedel som låter läkare utföra operationer med hjälp av datorprogram och robotarmar med stor precision. Men på sikt väntas tekniken kunna förfinas till den grad att robotar kan utföra operationer helt självständigt.

Säkerhetsriskerna för enskilda individer är kanska uppenbar här – du vill inte att roboten med skalpell i näven bär på ett virus som gör den galen. Eller att ett ransomware låser mjukvaran medan du ligger nedsövd. Forskarna menar att den största säkerhetsrisken förmodligen ligger i attacker utifrån. Robotkirurger bör ligga på skyddade nätverk så att de inte kan angripas utifrån.

6. Smarta byggnader

Allt fler funktioner i framförallt kontorslokaler och andra kommersiella miljöer styrs av uppkopplade enheter. Från hissar och belysning till ventilssystem, säkerhet och sensorer som kan larma när något behöver repareras. Men när allt fler funktioner sköts via nätet finns fler tänkbara attackvektorer.

Det finns många tänkbara problem, konstaterar forskarna. Från värmesystem som löper amok till övervakningskameror i botnätverk eller potentiellt livsfarliga attacker som att brandsläckare kan hackas och kopplas ur.

Läs också: Google har börjat bygga om webben från grunden – i tysthet

7. Smarta robotar

Kanske inte i Terminator-tappning, utan forskarna syftar snarare på självgående maskiner som jobbar ihop med eller istället för människor. Angrepp som låter en hackare ta kontroll över eller ändra beteendet mot robotar i tillverkningsindustrin, militärrobotar eller tidigare nämnda robotkirurger skulle kunna få förödande konsekvenser.

8. Röstassistenter

Siri, Alexa och Cortana är bara början på de digitala assistenterna som väntas bli både smartare och vanligare de närmaste åren. I takt med att vi börjar använda dem till fler funktioner kommer de också att få fler behörigheter. Tillgång till våra sociala medier, mejlkonton och bankkonton. För att inte nämna att de kan komma att sitta på stora mängder företagshemligheter om det vill sig illa.

Precis den sorts data som vi vill skydda av både ekonomiska och integritetsmässiga skäl – och som hackare av alla dess slag vill lägga vantarna på.