Grejen med den Javascriptbaserade serverplattformen Node.js är att den bara använder en tråd för all hantering på en installation. Det brukar beskrivas som den främsta anledningen till bra prestanda med många användare: Node slipper växla mellan olika trådar och kan beta av alla förfrågningar så snabbt som möjligt.

Men Microsoft nöjer sig inte med det, utan presenterar Napa.js som är en variant av Node som hanterar flera trådar. Förhoppningen är att kunna erbjuda ”C++-liknande prestanda” för beräkningsintensiva tillämpningar, skriver Infoworld. Node.js Foundation som hanterar utvecklingen av Node ser Napa som en del av ekosystemet för Node.

Napa finns i en betaversion. Bland planerna för framtiden märks trimning av minneshanteringen (garbage collection) och att erbjuda kompatibilitet med Node. Kommunikation och samarbete mellan trådar finns också på ritbordet.

Läs ocksåJavascript-utvecklare i internpolitiskt storbråk

Redan nu finns det api:er för att till exempel dela på objekt, hantera asynkrona processer, samt för loggning, mätetal och minnestilldelning.

Det återstår att se hur Napa utvecklar sig. Det finns säkert Node-purister som ryggar tillbaka inför planerna. Men man kan se Napa som ett sätt att bredda Node-plattformen, om man vill.