Både Cray och Microsoft startade på 1970-talet i olika ändar av it-branschen. Den ena inriktade sig på datorer stora som rum medan den andra riktade in sig på datorer för skrivbordet. Nu har det blivit dags för de två att kroka arm, rapporterar Techcrunch. 

Crays superdatorer är fortfarande oerhört dyra och används framför allt inom forskning både på universitet och stora industriföretag.

Det nya samarbetet innebär inte att användarna ska kunna hyra in sig på superdatorer och köra sina stora databatchar. I stället är planen att de två ska erbjuda dedikerade Craysystem i Microsofts datacenter så att Crayanvändare enkelt kan komma åt resten av Azures tjänster.

Potentiella Crayanvändare får också en möjlighet att komma åt superdatorerna utan att behöva äga eller underhålla ett eget datacenter.

Läs också: Enorma vinster väntar med kvantdatorer

I ett pressmeddelande förklarar Azurechefen Jason Zander att samarbetet ger kunderna möjlighet att använda sig av en prestanda och skabarhet som möjliggör scenarier man inte kunnat tänka sig tidigare i det publika molnet.

– Framför allt flyttar vi kunder in i en ny era genom att ge dem tillgång till högpresterande datasystem och artificiell intelligens för att göra genombrott inom vetenskap, ingenjörskonst och hälsa, säger han.