Med vad AMD presenterar som "världens snabbaste processor" för ultrabooks rustar bolaget för en strid med Intel om den bärbara marknaden. Ryzen 5 och 7 är två fyrkärniga chipp med rejäl grafikkapacitet som kommer att gå i clinch med Core i5 och i7.

Chippmarknaden domineras ständigt av Intel, men AMD har fått rejält genomslag för sina Ryzen-processorer på desktop. Inte minst värstingen Threadripper som ger enorm prestanda för en jämförelsevis billig peng.

Läs också: Intel ska spöa AMD med nya sexkärniga desktopchipp

Framgångarna har resulterat i de första svarta siffrorna på tre år, när AMD presenterade sin kvartalsrapport tidigare i veckan. Nettovinsten landade på 71 miljoner dollar, och intäkterna ökade med 26 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Men nu är det högpresterande laptops som gäller, en marknad där intel dominerar ordentligt. Kan Ryzen slå sig in här också? På pappret ser det i alla fall bra ut.

ryzen
Bild: AMD.

Mobilchippen bygger på samma mikroarkitektur som det hyllade Threadripper-chippet för stationära datorer, rapporterar PCWorld. I bärbart format har AMD jobbat med ett nytt turboläge som ständigt ska försöka matcha klockhastigheten med arbetsbördan och temperaturen. Så en välkyld laptop kan få ut mer av chippet.

När Intel presenterade sin nya generation laptopchipp tidigare i höst skröt halvledarjätten om det största prestandasprånget på tio år. Men i de benchmarktester som AMD visat upp hittills utklassar Ryzen den senaste upplagan Core-processorer i råstyrka.

benchmark
Bild: AMD.

Sedan har vi grafiken. AMD har lånat arkitekturen från sina Radeon-grafikkort och stoppat åtta respektive tio kärnor på chippen. Det ger integrerad grafik som åtminstone är dugligt kompetent att spela på. I AMD:s egna tester utpresterar Ryzen 7 en enhet med i7-chipp och ett dedikerat Geforce 950M-kort.

Läs också: Nu tar Intel täten i processor-kriget – igen

Det kanske också är där AMD verkligen kan hitta sin nisch. Intel är större på processorer, Nvidia är vassare på grafikkort. Men AMD har bra chipp inom båda segmenten, vilket de mobila Ryzen-processorerna visar.

Men i slutänden kokar allt förstås ned till att sälja datorer. Innan jul kommer Lenovo, Acer och HP börja sälja Ryzen-versioner av sina befintliga laptops, och fler enheter kommer att dyka upp på marknaden i början av 2018.