Att kvantdatorer någon gång i framtiden kommer att ge enorma prestandafördelar är uppenbart. Annars har spekulationerna om den nya datortypen mest handlat om att de kommer att göra dagens säkerhetslösningar, som kryptering, värdelösa.

Tack vare den förväntade enorma beräkningskapaciteten tror många att det blir en baggis för en kvantdator att knäcka kryptering.

Läs också: Google släpper kvantkompilator för kemister

Den andra sidan av det myntet borde rimligtvis vara att beräkningskapaciteten kan användas för att skapa nya, avancerade säkerhetslösningar. Enkelt uttryckt så är det väl bara att kryptera ändå mer, när man har tillgång till kvantdatorer.

De potentiella fördelarna med kvantdatorer vad gäller säkerhet upphör inte där. Det hävdar den prisbelönta forskaren Jacq Romero på University of Queensland i Australien. Hon ägnar sig åt forskning om kvantinformation, vilket har lett att hon tittat närmare på ljus.

Hon påpekar till exempel att ljus kan ha andra former än cirkelns.

– Ljus kan ha många andra former, vilket innebär att man kan koda in mer information i fotoner. Och eftersom kvantinformation är mycket säkrare än klassisk information kan man ha en hög kapacitet med oslagbar säkerhet, säger Jacq Romero till IDG News.

Läs också: Microsoft och Cray fixar superdatorkrafter i molnet

Hon lyfter fram två anledningar till den höga säkerheten:

– Man kan inte kopiera kvantinformation och man kan upptäcka om någon tjuvtittar på den.