David Robinson som är dataanalytiker på utvecklarsajten Stack Overflow brukar publicera analyser baserade på de cv, så kallade developer story, som användarna på sajten registrerar. Det gör att han får ett underlag på ”hundratusentals utvecklare”.

Nu har David Robinson tittat på vilka programmeringsspråk folk ogillar mest. För att vara med i analysen krävs det att ett språk har omnämnts minst 2 000 gånger.

Vinnaren (förloraren?) i den här analysen är … Perl!

Läs ocksåDet här är det skummaste programspråket vi sett på väldigt länge

Det är nog många som inte blir så förvånade över det, eftersom det är ganska vanligt att folk slänger ur sig nedlåtande kommentarer om Perl. Det dynamiska skriptspråket som stod på topp i slutet av nittiotalet verkar dock ha bitit sig fast med en visserligen minskande, men ändå trogen, skara användare.

Det som kanske är lite förvånande är hur överlägset Perl lade beslag på förstaplatsen på den här mindre smickrande listan. Drygt 22 procent av de som har nämnt Perl ogillar språket. Sedan är det ett glapp till tvåan Delphi (Object Pascal) och trean VBA (Visual Basic) som hamnar på drygt 17 procent. Alla andra språk ligger under en andel på tio procent.

Vad är det folk ogillar så mycket med Perl? Gissningsvis så upplevs syntaxen helt enkelt som krånglig.

Läs ocksåApputvecklare kan få obehagligt mycket ansiktsdata från Iphone X

Vad betyder egentligen Perl, är det en förkortning? Nja, man brukar säga att Perl är en ”backronym”, alltså att folk har hittar på en beskrivning som det går att göra en förkortning av i efterhand. Ett förslag för Perl är Practical Extraction and Reporting Language.

En annan intressant analys som David Robinson gör gäller korrelationen mellan att gilla en företeelse och ogilla en annan. Kan du gissa vilket par som har högst korrelation? Jajamensan, de som gillar Linux ogillar ofta Windows.