När analysföretaget Net Applications presenterar statistik för oktober har Windows 7 en marknadsandel på operativsystem för persondatorer på 46,6 procent. Det är visserligen en minskning sedan föregående månad, men bara med 0,6 procentenheter, skriver Computerworld.

Läs också: Sista chansen! Snart kan du inte ladda ner Windows 10 gratis

Mer symboliskt är att Windows 7 står för 51,4 procent av andelarna för Windows. Mer än hälften med andra ord. Windows 10 har tagit sig upp till 32,8 procent av Windowsandelarna. Alla Windowsversioner tillsammans står för 90,8 procent av den totala användningen av operativsystem för persondatorer.

Kanske allra mest oroande för Microsoft är ändå att minskningen för Windows 7 i oktober bara var hälften så stor som den i september. Avpolleterandet av Windows 7 verkar alltså avta.

Läs också: Windows 10 blir säkrare – och snyggare – med dagens uppdatering

För att få ett historiskt perspektiv kan man jämföra med utvecklingen för Windows XP. Vid samma tidpunkt i livscykeln, 26 månader innan pensionering, stod XP för 49,4 procent av alla Windowsandelar. Det får man nog konstatera är tämligen likvärdigt med Windows 7.

Pensionering innebär i det här sammanhanget att det slutar komma säkerhetspatchar, åtminstone regelbundet.