Kotlin är ett programmeringsspråk som börjar få mycket uppmärksamhet. Det har tagits fram som ett modernt alternativ till Java, för att köras på Javaplattformen. Alltså ”på JVM:n”.

Men nu presenterar Jetbrains, företaget bakom Kotlin, en version som fungerar även utanför Javaplattformen. Det handlar om en kompilator för att skapa körbara binärfiler för Mac OS, IOS, Ubuntu Linux och Raspberry Pi. (Man undrar vart Windowsstödet har tagit vägen ...)

Den nya lösningen som kallas Kotlin Native borde passa miljöer där det inte passar att använda Javaplattformen, till exempel för tillämpningar som ställer prestandakrav som inte uppfylls.

Läs också: Linuxexpert dömer ut serverlösa applikationer: ”värsta formen av inlåsning”

I nuläget finns Kotlin Native tillgängligt som en del av en förhandsversion av Jetbrains utvecklingsverktyg för C och C++. Man behöver även ladda ner tillägg för Kotlin och Kotlin Native för att komma i gång.

Att det går att köra Kotlinprogram i maskinkodsform innebär inte bara att Kotlin får en fördel jämfört med Java i vissa lägen. Det kan kanske också innebära att Kotlin kan bli ett alternativ till språk som Go och Rust. Och vem vet, kanske till och med till C och C++.

Men det är långt kvar tills dess. I nuläget kan man i alla fall konstatera att Kotlin utvecklas i en bra takt.