En av grunderna i kryptosystem är att kunna generera slumpmässiga tal som i sin tur används för att skapa krypteringsnycklar. Men datorer är inte så värst bra på att ta fram slumptal. Så de som är allra mest måna om säkerheten försöker hitta andra lösningar.

En av de mest kreativa – eller i alla fall en av lösningarna som gör sig bäst på bild – kommer från dns-leverantören Cloudflare som bland annat säljer skydd mot överbelastningsattacker.

Läs också: Forskare har knäckt WPA2 – krypteringen som skyddar ditt wifi

Ungefär en tiondel av all trafik på nätet passar via Cloudflares nätverk, och bolaget är en av de stora leverantörerna av gratis ssl-kryptering. Den som används för att säkra innehållet på sajter vars webbadress börjar med https://.

Till det krävs slumptal. Otroligt många slumptal. Och de får inte gå att gissa sig till, för då skulle någon kunna knäcka krypteringen. Så Cloudflare har tagit hjälp av något som är otroligt mycket bättre på slumpen än vad en dator är: 100 lavalampor.

lavalampa

Youtube-profilen Tom Scott har besökt bolagets högkvarter och filmat den fantastiska uppsättningen kitschiga lampor som hjälper dig att surfa säkrare på internet.

– Vi filmar de här lavalamporna och tar bilderna från videon och förvandlar till en strid ström av slumpmässiga bytes. Det är med hjälp av den här oförutsägbara datan som vi skapar nycklarna som krypterar trafiken som flödar genom Cloudflares nätverk, säger Nick Sullivan som är krypteringschef på bolaget till Tom Scott.

Läs också: Allt fler nätbrottslingar kamouflerar sig med https

Det är inte bara lamporna i sig som är slumpmässiga i sitt bubblande tillstånd. Ljuset, luftkvaliteten och statisk elektricitet eller andra störningar gör att bildströmmen från kameran ständigt förändras. Det blir i princip omöjligt att veta vilka tal som Cloudflares lysande slumpgenerator spottar ur sig.