Med jämna mellanrum, varje eller vartannat år, brukar jag göra ett försök med att ha en surfplatta med Android som huvuddator hemma. Hittills har det alltid slutat med frustration eller till och med ren och skär ilska.

Problemet har varit att många detaljer i användargränssnitten för Android, olika skalprogram och appar har varit usla under all tänkbar kritik. Jag har blivit tokig, helt enkelt, av att använda Androidplattorna som datorer och återvänt till Windows trygga famn.

Men det senaste försöket, som inleddes förra veckan, har varit annorlunda. Nu börjar det faktiskt likna något. Jag har använt en tiotums platta från Huawei (Mediapad T3 10), med Android 7 och med externt tangentbord och mus. Plattan kostar 1 790 kronor, inklusive moms, på Elgiganten.

Läs också: Danielsson kapitulerar: “Jag hade inget val”

Många konstigheter i Android och i appar har slipats bort, och de som jag upplever finns kvar är i de allra flesta fall att betrakta som vanesaker. Det är alltså inte frågan om katastrofala lösningar, utan bara om lösningar som är annorlunda än i Windows. Över 30 år av Windows-användning har trots allt satt sina spår hos mig.

Inte bara själva Android, med tillhörande program som filhanterare och liknande, har blivit bättre. Det är också lättare att hitta riktigt bra appar. Microsofts Word och Excel för Android är till exempel riktigt trevliga bekantskaper så här långt.

Finns det inget att gnälla på? Jodå. En generell synpunkt är att användargränssnittet i Android fortfarande inte är lika lätt att anpassa som i Windows. I vissa fall kanske det inte ens går. Jag vet inte, jag tänker i alla fall inte lägga ner tid på sådant som inte känns uppenbart.

Ett exempel är att ändra texten för en ikon på startsidan i Android. Det går säkert, men jag lyckas i alla fall inte lista ut hur på ett enkelt sätt. Det kanske är en randanmärkning, men vettigt eller inte så vill jag ofta ändra de här texterna.

Nu kommer jag garanterat att få mejl, av olika hövlighetsgrad, med information om hur man gör. Och ja, jag kanske är korkad, men hela idén med att användargränssnitt ska vara enkla att använda grundar sig enligt mig på att de ska vara intuitiva, för mig. Vad som är intuitivt varierar förstås mellan människor. Men med tanke på att det finns ett antal Windows-användare i världen så tror jag att sättet att lösa saker i Windows är en bra, generell måttstock.

En annan lite ”lustig” detalj är att inställningen för svenskt, externt tangentbord försvinner när jag stänger av plattan. Har jag missat något uppenbart eller är det en bugg?

Läs också: Så hjälper AI hissen att gå hela vägen upp

Vad använder jag för appar då? I princip fyra typer: webbläsare, ordbehandlare, kalkylprogram och filhanterare. Och de som finns tillgängliga duger bra. Det finns även dugliga textredigerare om jag vill hobbyprogrammera.

Det enda området som inte riktigt funkar är ljudredigering. Visst finns det gratisappar, men det blir väldigt mycket knöligare än med gratisprogrammet för Windows som jag använder.

Så Windowslaptopen finns kvar och plockas fram när jag ska putsa till musik som jag spelat in. Det skulle gå med Android också, men det känns onödigt krångligt bara för att bevisa en princip.

Sammanfattningsvis är Android 7 en mycket positiv upplevelse. Vi får se om det blir kvar på skrivbordet hemma ”tills vidare”. Det känns så just nu. Och vem vet, jag kanske hittar en enkel app för ljudredigering också.