Nuförtiden handlar väl allt om molntjänster, som Microsofts Office 365? Det är väl till exempel ingen som bryr sig om det gamla hederliga Officepaketet?

Nja. Det verkar faktiskt som om Microsoft jobbar på med att ta fram nya versioner av de traditionella Officeprogrammen, som Word och Excel. En ny version av Office är i antågande, så småningom.

Läs också: Microsoft knuffar ner Office och Outlook 2007 från ättestupan

Microsoft själva har inte sagt mer än att Office 2019 ska komma under ”andra halvan” av 2018. Men på Computerworld tror man sig ha räknat ut när det ska hända saker, genom att jämföra med planeringen för det närbesläktade Office 365.

Till att börja med kan vi förvänta oss en förhandsversion av Office 2019 den 10 juli nästa år. Det är dels baserat på att Microsoft berättat att en sådan ska komma ”i mitten” av 2018, dels på att det ska komma en ny version av Office 365 Pro Plus då. Eftersom Pro Plus omfattar de traditionella Officeprogrammen, som installeras på användarnas egna datorer, är det rimligt att anta att det kommer förhandsversioner av nästkommande versioner.

Vad gäller en skarp version av Office 2019 är det ödesklingande datumet 11 september 2018 Computerworlds gissning. Det beror på att det ska komma ännu en uppdatering av Office 365 då.

Nästa datum att hålla ögonen på förväntas infalla i september 2019, alltså ett år efter den förväntade lanseringen av Office 2019. Då tror man att supporten för den första versionen (det första ”bygget”) av Office 2019 ska upphöra.

Läs också: Nu drar Microsoft in mer pengar på Office 365 än på Officelicenser

Vad gäller support på lång sikt så är Computerworlds gissning att Microsoft inte kommer att tillåta Office 2019-programmen att ansluta sig till företagets molntjänster från och med någon gång av början av 2024. Och någon gång i början av 2029 tror man att all support för Office 2019 ska upphöra.

Vi får se hur det blir med alla datum. Det ska också bli intressant att se hur många som köper traditionella Officelicenser de närmaste åren. Utvecklingen går i alla fall mot en större andel molnanvändare.