Mjukvaran i Intels chipp har ett allvarligt säkerhetshål som låter en hackare ta full kontroll över datorn. Det hävdar forskare på den ryska säkerhetsfirman Positive Security. Sårbarheten ska gå att utnyttja även om datorn är avstängd eller låst.

De har under hösten upprepade gånger släppt bitar av information om sårbarheten, och lovar nu att demonstrera den publikt på säkerhetskonferensen Black Hat i december. Det rapporterar The Register.

Den positiva nyheten är att sårbarheten inte går att utnyttja på distans. Hackaren måste ha fysisk tillgång till datorn och ansluta via en usb-port. Men väl där får en angripare full kontroll över enheten.

Läs också: Ska du koppla upp ditt hem? Det tar bara minuter innan hackarna hittar dig

Skadlig kod i processorns mjukvara kan vara förödande. Där kan den undvika att upptäckas av antivirus och den stannar kvar även om användaren formaterar datorns hårddisk. Sårbarheten ska finnas i alla processorer som släppts sedan Intel släppte Skylake-arkitekturen för drygt två år sedan.

Det forskarna gjort är att lyckas hitta ett sätt att kommunicera med Intel Managment Engine, IME, via usb-porten.Det är en motor som används av företag som vill kunna hantera och konfigurera de anställdas datorer centralt.

Det här inte första gången som motorn är i blåsväder. I våras upptäcktes en annan sårbarhet i IME som lät hackare plantera skadlig kod i systemet.

IME kör sitt eget operativsystem, Minix, helt utan användarens kontroll och vetskap. Operativsystemet har nyligen dubbats världens mest använda, eftersom det finns i samtliga Intel-processorer där ute. Något som för övrigt kom som en chock för operativsystemets skapare.