Nu är det dags för nya topplistor över programmeringsspråk. Det finns en del gemensamma nämnare för de omdiskuterade listorna från Tiobe och Pypl, som att Javascript och Python ökar i popularitet. Men allra mest uppseendeväckande är hur det relativt färska språket Kotlin stormar fram på Pypl-listan.

Men vad gäller topplaceringen är allt sig likt: Java tronar överst på båda listorna. Därefter skiljer sig listorna åt. På Tiobes lista parkerar C och C++ på platserna närmast, en bit efter Java. På Pypl är Python nästan i kapp Java. Javascript återfinns på plats sex (Tiobe), respektive fyra (Pypl).

Vad gäller Javautmanaren Kotlin så går det lite trögt på Tiobes lista, med plats 48. Men på Pypl händer det grejer: Kotlin ligger på plats 17, med en mycket positiv trend.

Läs också: R du redo för R? Kom igång med heta språket

Man kan sammanfatta de båda listorna så här:

  • Trotjänare som Java, C#, C++ och C har sammantaget vikande trender, även om det finns undantag. Men de är fortfarande mycket populära.
  • Python och Javascript går starkt framåt bland skriptspråken.
  • Övriga skriptspråk, som PHP, Perl och Ruby, backar.
  • De relativt färska ”poppisspråken” Go, Rust och Swift visar upp blandade trender, men den värsta anstormningen verkar ha bedarrat.
  • Och så Kotlin då, som rosar marknaden, enligt Pypl-listan.

Läs också: Alla mot Apple – därför hånar rivalerna Iphone

Det som mäts på olika sätt på de båda listorna är intresse, till exempel genom volymer för olika typer av sökningar. Om man vill vara djävulens advokat kanske man kan hävda att det är ett tecken på att språken är krångliga.

Ta listorna för vad de är, nämligen mått på aktiviteter kring språken.