Red Hat visade en förhandsversion av sitt Enterprise Linux för Armprocessorer redan 2015 och har jobbat på sedan dess. Nu ger all möda resultat: Red Hat Enterprise Linux 7.4 for ARM finns tillgängligt. Nu kanske Red Hat slipper tråkningar från konkurrenten Suse som redan har en Armversion ute.
Vad betyder det här? Det som brukar lyftas fram med Arm som serverarkitektur är att det är en energisnål lösning, med allt vad det innebär för kostnader och miljön. Men det finns fler aspekter. En är att Arms grundläggande arkitektur, i det här fallet 64-bitars ARMv8-A, är annorlunda än marknadsledande Intels erbjudande. Kort sagt, chansen finns att Armbaserade lösningar passar bättre i vissa sammanhang.
Läs också: Så förändras it-avdelningen i kompetensbristens spår
Men den kanske allra största betydelsen är diversifiering, på två olika sätt. För det första att det finns ett starkare alternativ till Intel-lägret. För det andra att Arm-marknaden i sig är diversifierad. Företaget Arm levererar inte processorer självt, utan licensierar sina designer till företag som Qualcomm, med flera.
Att ha flera källor för viktiga komponenterna är alltid bra, liksom att ha flera alternativ vad gäller arkitekturer.
Nu återstår det att se om Red Hats intåg kan bidra till det hittills uteblivna genombrottet för Arm på servermarknaden. Chansen har i alla fall ökat. Lägg till det att Microsoft är på gång med stöd för Arm för Windows 10, så finns det i alla fall förutsättningar för att Arms arkitektur sprids till fler områden än i dag.