IBM skriver historia med vad bolaget själva kallar världens första fungerande kvantprocessor på 50 qubit. Ett rejält framsteg från den processor på 17 kvantbitar som visades upp i våras.

– Vi är verkligen stolta över det här; det är en stor jävla grej, säger IBM:s kvantdatorchef Dario Gil i en intervju med Technology Review.

En kvantdator på 50 qubit kan utföra otroligt komplexa beräkningar. Där varje bit på en vanlig dator kan representera en etta eller en nolla kan en kvantbit hålla båda siffrorna samtidigt. Det här kallas för superpositionering.

En kvantdator på två bitar kan alltså hålla värdena 00, 01, 10 och 11 samtidigt. Skalar man upp det till 50 kvantbitar klarar bitarna i processorn av att representera över en miljon miljarder tal samtidigt.

Datorn är förstås inte helt utan barnsjukdomar, och inte på långa vägar redo för marknaden. Det finns dessutom frågetecken kring tekniken. En forskare som Technology Review talat med påpekar att IBM inte fått sin metod granskad och publicerad i någon vetenskaplig tidsskrift. Frågan är alltså hur väl processorn fungerar i praktiken.

Samtidigt utökar IBM sin molntjänst där utvecklare får tillgång till en kvantdator via nätet. Tjänsten, som lanserades förra våren med en processor på fem qubit, har genomgått flera uppgraderingar och får nu en kapacitet på 20 qubit.