Med hjälp av 750 Raspberry Pi-enheter har forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA byggt en superdator som inte konkurrerar i kraft utan pris.

Labbet har redan flera superdatorer med teraflop-prestanda. Men den lilla strömsnåla och billiga datorn passar perfekt för att bygga ett datorkluster för att testa ny mjukvara.

– Raspberry Pi-modulerna låter utvecklare klura ut hur de ska skriva mjukvaran och få den att fungera bra utan att ha en dedikerad jättelik testbädd [på petaflop-nivå], som skulle kosta en kvarts miljard dollar och använda 25 megawatt ström, säger Gary Grider som är chef över laboratoriets forskningsgrupp i ett pressmeddelande.

Läs också: Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn

Pajklustret har byggts av Bitscope och använder specialbyggda moduler om 150 Raspberry Pi-enheter vardera. Fem sådana ger totalt 750 enkortsdatorer med sammanlagt 3 000 processorkärnor.

En rejäl anläggning för bara några hundra tusen kronor, och drar en bråkdel av strömmen. På sikt har forskarna planer på att expandera superpajen till "tusentals" enheter.

Labbet i Los Alamo är inte ensamma om att bygga stora kluster av Raspberry Pi. Tidigare i höst släpptes en rapport av forskare som byggt ett 300 enheter stort kluster vid universitetet i Bozen-Bolzano.