Med en miljard kronor på fickan ska forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg bygga en svensk kvantdator.

Projektet ska pågå i tio års tid och runt 50 forskare ska rekryteras till nystartade Wallenberg centre for quantum technology, uppger Chalmers i ett pressmeddelande. Målet är en kvantdator som är långt kraftfullare än de som företag som Google och IBM demonstrerat.

– Vårt mål är en fungerande kvantdator med åtminstone hundra kvantbitar. En sådan har långt större beräkningskraft än dagens bästa superdatorer och kan exempelvis utnyttjas för att lösa optimeringsproblem, avancerad maskininlärning, och tunga beräkningar av molekylers egenskaper, säger professor Per Delsing som leder satsningen.

Läs också: IBM passerar ny milstolpe med kvantdator på 50 qubit

Förutom kvantdatorn startas också tre nationella center som ska forska om kvantteknik. De andra två hamnar på KTH och Lunds Universitet.

600 miljoner kronor kommer som en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, och ytterligare pengar har skjutits till från branschen vilket ger en budget på närmare en miljard kronor.

chalmers kvantdator
Foto: Johan Bodell/ChalmersGöran Wendin, Per Delsing, Göran Johansson och Jonas Bylander är de fyra forskare vid Chalmers som ska ta fram Sveriges första kvantdator.

Samtidigt satsar Wallenbergs stiftelse ytterligare en miljard kronor i sitt institut för AI-forskning, Wallenberg autonomous systems and software program, WASP. Projektet leds från Linköpings universitet med filialer på KTH, Chalmers och Lunds universitet.

Forskningen kommer att ha två inriktningar, dels mot maskininlärning och dels mot att öka förståelsen för matematiken som ligger bakom artificiell intelligens.

Läs också: Forskare har byggt en superdator med 750 Raspberry Pi

– Det här är viktiga områden för all industri. I USA, Kanada och Storbritannien är de här satsningarna redan gjorda. Vi behöver både kunna locka hit duktiga forskare från andra delar av världen och behålla de bästa hjärnorna vi själva utbildar för att inte hamna på efterkälken. Det pågår ett krig om kompetens därute, säger KTH-professorn Danica Kragic som leder satsningen.

Totalt kommer WASP att ha en budget på tre miljarder kronor fram till år 2026. Under de närmaste åtta åren kommer forskningen att sysselsätta minst 250 doktorander och ett fyrtiotal seniora forskare ska också rekryteras.