När Microsoft inledde konferenserna Connect i New York (i går) och Summit i Sydney (i dag) så låg mycket fokus på AI. Det är inte så oväntat med tanke på att AI är hajpbegreppet framför andra just nu, men Microsoft backar upp hajpen med en del intressanta lanseringar.

Läs också: Miljardsatsning på AI och kvantdatorer – Chalmers bygger svensk kvantdator på 100 qubit

Den nyhet som ser ut att få mest konkret betydelse på kort sikt torde vara Visual Studio Tools for AI (vstfai). Det är ett tillägg till 2017-versionen av det ledande utvecklingsverktyget Visual Studio. Det betyder att det finns potential att sprida enklare sätt att bygga AI-lösningar till miljontals utvecklare.

Det handlar än så länge om en betaversion av vstfai. Det bjuder på stöd för ramverk för djupinlärning, vilket kan beskrivas som lösningar för maskininlärning i flera lager. Det finns bland annat stöd för Microsofts egna ramverk Cognitive Toolkit och för Googles Tensorflow.

Läs också: Med AI och Linkedin-data vill Microsoft hjälpa dig hitta drömjobbet

Dessutom finns det även nyheter för Microsofts enklare utvecklingsverktyg, i form av Visual Studio Code Tools for AI. För dem som är fokuserade på relationsdatabaser märks en betaversion av Azure SQL Database Machine Learning Service. Den bjuder på stöd för inlärningsmodeller baserade på språket R, direkt i molndatabasen Azure SQL.