Den fortfarande omåttligt populära innehållsplattformen (CMS) Wordpress har kommit i en ny version. Wordpress 4.9 bjuder på gott om nyheter som är poppis bland utvecklare, skriver The Register. Det är ytterligare ett skäl för att uppgradera från äldre versioner.

Flera av nyheterna i version 4.9 kan sorteras in i kategorin ”borde ha funnits för längesen”. Markering av syntax och felkontroller för css-kod är ett exempel på det. Mer detaljerad hantering av åtkomst för utvecklare är ett annat exempel.

Vissa kanske gillar att beroenden till biblioteket Jquery har tagits bort, liksom att ändringar sparas automatiskt.

Läs också: Uppdatera Wordpress! Bugg låter hackare kapa din sajt

På lite längre sikt märks ett kommande redigeringsverktyg med arbetsnamnet Gutenberg. Det bjuder bland annat på en annorlunda struktur för sajter, med så kallade ”block”. I korthet ska det bli enklare att anpassa och navigera runt bland element på en sajt.

Det finns dock vissa farhågor att tillägg (plugins) inte kommer att fungera tillsammans med Gutenberg. Utvecklarna bakom Gutenberg understryker att man anstränger sig för att se till att tillägg fungerar även i fortsättningen. Man berättar också att man planerar att leverera med en grunduppsättning block, men att det kommer att finnas gott om utrymme för tredjepartslösningar.

Tidsplanen för Gutenberg är att det ska levereras tillsammans med Wordpress 5.0 nästa år.