Ibland känns det som en tillvaro i it-branschen uteslutande handlar om att oroa sig för kommande förändringar. Hur ska man lyckas hänga med och, framför allt, vilka nya företeelser, produkter och tjänster ska man lägga ner tid på att lära sig?

Men simma lugnt. Infoworlds Andrew Oliver tipsar om sju saker du i alla fall inte behöver oroa dig för.

1. Strunta i att köpa en VR-hjälm
Bry dig inte om ifall folk pratar om VR-hjälmar. Förutom en del gamers är det bara värsta sortens hipsters som kommer att gå runt och se fåniga ut med sådana på huvudet. Det är som med 3d-tv, folk vill inte ha glasögon om de inte absolut måste.

2. Molnet kommer inte att ta över allt
Visst ökar molnanvändningen snabbt. Men det är struntprat att 92 procent av företagen kommer att vara i molnet 2020 eller att 70 procent redan är där. Det är bara önsketänkande av branschfolk. Övergången till molnet är en långdragen process och kommer inte att vara i närheten av klar om tre år. Och det är tveksamt om användningsgraden någonsin kommer att nå 92 procent. Det är säkrare att ha kvar en del saker där de finns.

Läs också: Den här framtidsvisionen om AI-styrda mördarrobotar är bland det otäckaste vi sett

3. Glöm 8K-video
Du behöver inte bry dig om 8K-video nästa år, om du inte är ansvarig för en Imaxbiograf. Skärmarna är fortfarande prissatta för dem som har mer pengar än förnuft, och de allra flesta har inte ens 4K-video än.

4. Cloudfoundry kommer inte att försvinna
Den öppna molnplattformen Cloudfoundry passar för stora företag som vill ha enklare hantering av applikationer och undvika att bli inlåsta hos en molnleverantör. Just nu ser Cloudfoundry ut som det bästa alternativ för dem.

5. Spark är inte orimligt krångligt
Apaches big data-ramverk Spark har varit produktionsmässigt ett tag nu. Visst finns det en del problem, men om du är ansvarig för en Oracledatabas i dag så kommer du att kunna hantera Spark också.

6. Relationsdatabasen kommer inte att försvinna
Visst, du kanske använder MongoDB eller någon annan ny databas, men relationsdatabaser kommer att finnas kvar. Det har nämligen visat sig att joins trots allt är ganska användbara. Så småningom kommer de nya databaserna att bli bättre och då kommer företagslicenserna med support för dem att bli dyrare. Det får de gamla hederliga relationsdatabaserna att framstå i en bättre dager.

Läs också: Forskare har byggt en superdator med 750 Raspberry Pi

7. Oroa dig inte för digital transformation
Den digitala transformationen kommer inte att slå igenom nästa år. Undersökningar visar att de flesta cio:er har planer för den, men inte planer för implementation. Ett problem är att de flesta företag inte har uppdaterat processerna för att ta reda på vad som redan finns på plats.