Linux skapare Linus Torvalds är känd för att inte skräda orden, speciellt när han skriver inlägg online. Och nu rapporterar The Register om att han varit i gång igen.

Det är framför allt Kees Cook, som jobbar med säkerhet för Googles Pixel, som hamnar i skottlinjen när Torvalds skriver inlägg.

Läs också: Jättelikt säkerhetshål i Linux och Android – ”Det allvarligaste någonsin”

Det gäller en komplicerad diskussion om säkerhet i Linux. Och Torvalds intar en oförsonlig inställning till motparten i diskussionen. Han skriver bland annat följande, översatt till svenska: ”De där säkerhetspersonerna är j---a idioter”.

Vad gäller saken?

Kort sagt, kod som Kees Cook har skrivit för Linuxkärnan. Torvalds inställning är att det inte är okej att säkerhetsexperter formulerar regler och att det sedan blir problem med Linuxkärnan när de reglerna inte följs.

Så här uttrycker han det: ”Det här är rena struntet. Vi har varit utan de här reglerna i ett kvarts sekel. Man kan inte bara komma och säga att nu måste alla göra så här, annars dödar vi kärnan.”

Torvalds inställning är att man inte ska hålla på och försöka fixa problem genom att formulera regler för hur körningen av Linuxkärnan ska fungera. Man ska i stället gå till grunden med buggarna som orsakar problemen och åtgärda dem.

Det låter rätt sunt.