I åratal var det bios, basic input-output system, som såg till att datorns delar vaknade till liv och operativsystemet startade när du slog på strömmen.

Begreppet ”bios” har för många blivit synonymt med datorns startmekanismer, men faktum är att systemet är hopplöst föråldrat. I slutet av nittiotalet ersattes bios av efi, och numera sköts funktionerna av Intels gränssnitt uefi.

Men i det modernare gränssnittet finns det fortfarande inbyggt stöd för bios, för den tappra skara som fortfarande kör applikationer som kräver 16-bitars bios. Fast det är på väg att ändras, rapporterar ZDNet.

Sajten refererar till en presentation från Intel där det framgår att till år 2020 kommer chippjätten bara att stötta uefi class 3. Det är en version av de fasta programmen utan stöd för föråldrade system som bios.

Läs också: Intel erkänner säkerhetshål i processorer – här är de drabbade chippen

Därmed tack och hej för bios, som funnits med sedan mitten på 70-talet. I presentationen motiverar Intel beslutet med bland annat färre säkerhetsrisker och huvudvärken det ger att tvingas ha bakåtkompatibilitet.